Transsylvanien – En tidsresa till fots

För en gångs skull reste jag och min man på en organiserad gruppresa, en vandringsresa till Transsylvanien i Rumänien. Vi hade sex dagar i Rumänien och av dem vandrade vi fem, den sjätte var en kulturdag där vi besökte den medeltida staden Brasov och även byn Bran med ”Drakulas slott”.

På den här bilden kan man se sträckan vi vandrade dagen innan, ett par timmar genom tät granskog, därefter några timmar över alpängar där kor, får och hästar betar. Till sist genom ett pass i den grå taggiga bergskedjan.

 

Under resan bodde vi på fyra olika ställen; två pensionat, en fjällstation och på en lantgård. Det var väldigt roligt och intressant att få se olika miljöer och träffa olika människor som berättade om sina liv! Själva vandringen var utannonserad som krävande och det var den också på så sätt att det var stora höjdskillnader. Vi vandrade dels mellan de små byarna i området och dels i mer obebodd terräng. De stigar vi följde var upptrampade av människor som arbetar; herdar som följer sina fårhjordar och bönder som ser till sina kor som går på bete på alpängarna. Vi träffade bara en handfull turister under vandringen.

 

Resans undertitel var ”En tidsresa till fots” och det stämde verkligen. I de små byarna slog man sina ängar med lie, mjölkade för hand, gjorde ost, vaktade sina får och transporterade saker med häst och vagn.

Precis som i Sverige har många unga tvingats lämna byarna för att arbeta i städer. Det här paret, 87 respektive 84 år slog själva sina ängar beroende på att deras barn inte hade tid eller möjlighet att hjälpa dem.

Rumänien är verkligen ett fascinerande land som jag nu vet mer om, men fortfarande alldeles för lite. Dracula-legenden blev jag också nyfiken på så efter att vi kom hem har jag för första gången läst Bram Stokers bok.

 

 

 

 

 

 

Resenär: Eva Jaksjö

I sluttningarna bakom huset låter man alpängarna blomma till efter midsommar. Sedan slår man gräset och förvarar både hö och djur i små ”härbren” över vintern.

Totala kostnader resa (exkl. shopping): Ca 15 000 per person för 2 vuxna och ett barn. Då ingick allt förutom vin & öl.

Höjdpunkter: Resans höjdpunkt var när vi med hjälp av vår tolk kunde prata med den äldre kvinna som tog emot oss på sin lilla gård och bjöd oss på sina specialiteter i rumänsk matlagning. Hennes man var sjuklig så hon fick avbryta sig för att hämta in de fem korna, mjölka dem för hand och slå lite gräs åt en ko med nyfödd kalv som stod inomhus. , En annan höjdpunkt var vår underbare guide Vlad som villigt svarade på alla frågor och som hade mycket att berätta om sitt land.

Researrangör: Vi åkte med Favoritresor och det fungerade väldigt bra. Deras samarbetspartner i Rumänien heter Visit Romania och de är säkert en bra kontakt om man vill komponera sin resa själv.

Antal dagar: 1 vecka

Tips: I Transsylvanien var det överetableringar av pensionat och boenden så det är nog lätt att hitta övernattningar om man vill resa själv. Däremot skulle jag nog inte ge mig ut på vandring själv. Dels var ledsystemet inte så utbyggt och dels finns det en del vilda djur i skogarna, men de undviker ju människor om de kan. Det som däremot var lite lurigt var herdarnas hundar som ju är utbildade för att skydda tamdjuren mot varg och björn och som ibland kunde vara aggressiva och hotfulla. Det kändes då väldigt tryggt att ha med sig en guide, som både var mer van och som också kunde prata med herdarna om de var i närheten.

Betyg för resan: 5 (rekommenderas varmt)