Sestri Levante – Lite konferens och mycket annat skoj

Denna resa gjordes främst för att samla hela företaget på en konferens för att diskutera hållbarhet och vår världsbild. Resan påbörjades onsdagen den 19 september, där vi chartrade ett flyg från Landvetter som tog oss till Genua.

Kyrka i Sestri Levante

Väl vid landningen hade mörkret fallit och all stadsbelysning tänts, ett tiotal bussar hade kommit för att köra oss till Sestri Levante. Efter en timmes bussresa fördelades vi på olika hotell, jag hamnade på Grande Albergo. Hotellet hade 4 stjärnor och såg lyxigt ut utifrån. Väl inne var det dock mycket gammal och sliten inredning, men jag gissar på att standarden i Italien är lägre än ett på fyrstjärnigt hotell i Göteborg.

 

 

Närproducerad mat

 

Efter incheckning begav vi oss längs strandpromenaden till en restaurang vid namn Conte Max. All vår mat under resan var specialbeställd pga. att vi var så pass många, så jag kan inte uttala mig om huruvida maten på de olika restaurangerna håller samma standard. På Cotne Max var det fri bar, servitriserna gick runt med pizzor som de delade ut, och många kilo parmesan serverades. Här försökte vi komma i sängs i tid för att dagen efter kunna stiga upp 06.00 och bege sig till yoga på stranden.

Efter en härlig meditation och avkoppling i soluppgången begav vi oss till lyxhotellet Hotel de Castelli för konferens, där vi spenderade hela dagen.

Byn Vernazza

Vid 18 tiden på torsdagen blev vi upphämtade av ett par färjor som körde oss till mysiga byn Vernazza. Efter en timmes färd med färjan möts vi av höga färgglada byggnader, mysiga restauranger och god stämning. Här ockuperade vi alla restauranger i byn, där det serverades pasta, sardeller och sorbet. Vid kvällens slut var det dags att åka hem för att ladda upp inför morgondagens äventyr.

För på fredag morgon hämtades vi upp av ett par färjor igen, som denna gång tog oss till Monterosso. Denna by ligger på andra sidan halvön där vi var kvällen innan, Verazza.

Stranden i Monterosso

I Monterosso delade vi upp oss i olika nivåer för att sedan hika. Ett tåg tog oss till byn Corniglia. Jag valde hiking-nivån medium more uphil then downhil. Vi hade en lokal guide som berättade olika fakta längs vägen. Det var en väldigt varm dag, 29 grader och solen stekte på- samtidigt som vi klättrade på ruiner och gamla trappor, genom skog, små stigar och vingårdar. Guiden varande för att åka hit under maj/juni då det är helt proppfullt, han menade på att det går lika bra att besöka kusten i september/oktober då det fortfarande är varmt och mindre turister.

 

På väg till vinprovning

Efter hikingen delade vi upp oss igen i våra verksamhetsgrupper, och åkte till olika byar igen för att ha möte. Jag hamnade i Monterosso återigen, dock var vi tvungna att innan mötet få till ett dopp på den härliga sandstranden. Mötet för min verksamhetsgrupp hölls på en vinrestaurang där vi fick in en härlig charkbricka och underbara lokala viner. På kvällen var det dags för coctailparty! Här hade alla gjort sig så fina som det går, för att först påbörja kvällen på Hotel de Castelli som även har en stjärna i Michelin. Här serverades den godaste pastan jag ätit, en ravioli fylld med spenat och mascarpone i tryffelsås. Efter detta serverades efterrättsbuffé på en lyxig nattklubb som delades av en lagun. Festen fortsatte till 04, och bussen tillbaka till Genua åkte 07.

Dock hade man möjlighet att stanna kvar en extra natt och åka hem på söndag eftermiddag, vilket jag valde. Denna tid spenderade vi med att bada, sola, äta god mat och dricka härliga drinkar.

Vingårdarna i Riomaggiore

Sestri Levante är en mysig liten stad på den liguriska rivieran cirka halvvägs mellan Genoa och La Spezia. Medan Portofino och Cinque Terre är de mest kända turistorterna är Sestri Levante en favorit bland italienarna själva. Gamla stan ligger ute på en halvö med de fantastiska stränderna Baia del Silenzio och Baia delle Favole på var sida. De två bukterna är uppkallade efter H.C. Andersen, som bodde i Sestri Levante under sin tid i Italien.

Under min resa har jag vistats i Sestri Levante och Cinque Terre som består av 5 olika byar. Monterosso ligger längst upp i norr och är den största av de fem byarna. Här finns både en ny och en gammal stadsdel. Monterosso är inte lika brant som de andra och har en bred sandstrand, vilket innebär att det är fler människor här och kommers. Därefter kommer Vernazza, av många ansedd som den vackraste av de fem. Corniglia, vacker men utan hamn och minst turister. Det är 300 trappsteg upp till byn från tågstationen. Buss finns. Manarola, är en personlig favorit, en by med väldigt nätta proportioner och huvudgatan fylld av uppdragna fiskebåtar, eftersom det inte finns någon ordentlig hamn. Slutligen Riomaggiore längst ned, norr om Portovenere. Brant och dramatiskt.

Det här får jag betalt för att göra.

Det har varit en underbar resa och ett underbart resmål som jag absolut kommer att besöka igen. Åka ner till Genua, hyra bil och besöka by efter by och uppleva alla härligheter. På nästa resa ska jag nog även passa på att besöka Portofino eftersom många säger att där är så vackert.

Resenär/Resenärer: Amela Racic med 400 kollegor

Ungefärlig totalkostnad för resan (per person): Företaget bjöd på resan

Resans höjdpunkter: Hiking, alla små byar, god mat och sådan härlig stämning bland invånarna.

Resans längd: 5 dagar

Värt att tänka på / fällor som bör undvikas: Lägg inte massa pengar på dyra hotell, de flesta har dålig standard även fast det är 4-5 stjärnigt. Gå inte på restauranger som ligger vid stora promenadstråk etc. dyr mat och slarvigt gjord. Försök att hitta små lokala guldkorn.

Betyg för resan: 5 (rekommenderas varmt)