Weekend i Stockholm

Vad gör man som turist i Stockholm? Jag har varit i Stockholm ganska många gånger i mitt liv och då oftast i samband med resor i jobbet, men har även gjort ett antal privata resor genom åren. Jag anser att Stockholm är en av världens absolut vackraste städer även när det regnar i november. Vi såg många utländska turister. Den svenska kronan är lågt värderad varför här är billigt för utländska besökare. Men som svensk upplever jag Stockholm som mycket dyrare än övriga Sverige där både hotell- och restaurangnotor är minst 20 % högre än i övriga delar av landet. Dessutom är taxametern på något vis igång hela tiden när man befinner sig i en stad.

Stockholm i skymning

Denna gång hade jag en inplanerad jobbresa där vi beslöt att förlänga min vistelse genom att min sambo anslöt över helgen. Det finns ett stort utbud att välja mellan som turist i Stockholm där alla kan hitta sina sevärdheter och upplevelser. Grundplaneringen under vår vistelse var att vi skulle äta julbord tillsammans fredag kväll, och att hon skulle gå på en konsert lördag kväll och där jag hade möjlighet att vandra omkring i staden med min kamera under tiden.

Restaurang Oaxen

En gång per år brukar jag unna mig att boka julbord där jag betalar ur egen ficka. Jag är även beredd att betala några hundralappar extra för att få uppleva det bästa. Vi hade Googlat ”10 bästa julborden i Stockholm” där valet föll på Restaurang Oaxen ute på Djurgården. Där åt jag förmodligen det bästa julbord jag någonsin upplevt. Också ett stort underkännande till stjärnkockarna på västkusten. Har ätit julbord tidigare hos några av de kända krogarna på västkusten där ingen av dem har kunnat laga lutfisk. Lite skandal att man måste åka till Stockholm för att få uppleva perfekt lutfisk på restaurang. Alla råvaror på Oaxen höll högsta kvalitet och personalen med sin servicekänsla var helt fantastiska.

Kungsgatan i november

Vi var ganska mätta, nöjda och trötta när vi sedan återvände till hotellet senare på kvällen. Men vi beslöt ändå att ta en kvällspromenad för att bränna lite av alla de kalorier vi fått i oss under kvällen. Vi såg fina juldekorationer och belysningar längs Kungsgatan. Även om trafiken var avsevärt glesare än den rusningstrafik vi upplevde tidigare under kvällen ser man ändå tydligt att Stockholm är en internationell stad full av liv även kvällstid.

Riksdagshuset

Vi fortsatte vår nattpromenad genom Kungsträdgården förbi Kungliga slottet och Riksstadshuset innan vi återvände till Crystal Plaza Hotel som ligger på Birger Jarlsgatan 35. Hela området kring Stureplan sprudlar av aktivitet och nattliv vilket iofs inte var någon överraskning. En sak som är ganska påfallande om man jämför med exempelvis Göteborg är att Stockholm har tunnelbana. Som fotgängare slipper man kollidera med alla resenärer under jord. Det gör det även svårare för eventuella ficktjuvar när trängseln är mindre och flyktvägarna färre.

Nationalmuseum

Lördag morgon startade med en sen frukost innan vi började en intensiv turistdag. Första anhalt blev Nationalmuseum som har en stor skatt av konstverk. Här hittar man allt från kända målningar till imponerande skulpturer. Oavsett hur konstintresserad man än är tillhör det ändå allmänbildningen att någon gång ha varit här. Toaletterna i källarplanet är dessutom bland de fräschaste och mest imponerande jag upplevt inom området sanitet.

Interiör Nationalmuseum

Jag har aldrig haft något större intresse av konst och saknar därför också kunskap. Däremot älskar jag all form av arkitektur och njuter av att befinna mig i vackra byggnader. Interiören på Nationalmuseum i Stockholm tycker jag är fantastiskt vacker med fina valv i marmor dekorerade med vackra målningar. Golvytorna består omväxlande av vacker marmor och avancerade parkettgolv. Just parkettgolven borde studeras av alla som tycker om att arbeta med trä.

Sankt Jacobs kyrka

Nästa stopp på vår turistvandring blev lite slumpartat Sankt Jacobs kyrka där vi lyssnade på en pianokonsert och till toner av exempelvis Mozart. Det kändes så otroligt avslappnande och skönt, dessutom total kontrast till storstadens larm utanför. Jag var faktiskt nära att somna. Normalt sett har jag ett stort kontrollbehov vilket gör att jag absolut inte kan tillåta mig att somna i offentliga miljöer som är det bästa betyg de som spelade kan få av mig. Akustiken inne i en kyrka gör dessutom att tonerna på något vis både förstärks och blir mjukare på samma gång.

Korridor Kungliga Slottet

Därefter köpte vi biljetter till rundvandring på Kungliga Slottet. Det är helt unikt för Europa att stora delar av Kungliga Slottet är öppet och tillgängligt för turister. Som turist kan man alltså vandra runt i salar som användes av kungafamiljen dagen innan. Vi besökte 2 olika muséer på slottet som jag personligen inte upplevde som så givande. Däremot tyckte jag att de var intressant att se all den prakt och vackra interiörer som finns inne i slottet. Har alltid tyckt att slottet ser ut som ett fängelse på utsidan och tycker att det är synd att man inte kunde återställt gamla slottet Tre Kronor efter branden 1697. Men insidan i nuvarande slottet är helt magnifik med sällskapsrum, vackra korridorer etc.

Orgeln i Storkyrkan

När vi ändå var i närheten passade vi även på att besöka Storkyrkan Stockholm. Jag tycker att nästan alla kyrkor är vackra och av den anledningen besöker jag ofta kyrkor när jag är på resande fot. Storkyrkan har använts för både kungliga kröningar och vigslar från 1300-talet. Den första byggnaden på platsen invigdes under 1200-talet och uppfördes enligt traditionen 1264 tack vare gåvor från Birger Jarl. Eftersom jag varit i många kyrkor och katedraler i mitt liv blev jag inte så imponerad av vad jag såg här. Det jag upplevde som mest iögonfallande var kyrkans orgel.

Drottninggatan

Efter en gemensam middag fortsatte vi sedan kvällen var och en för sig, hon på konsert och jag på stadsvandring med kamera. Det blev lite av ”favorit i repris” för min del där jag vandrade på de mest kända stråken. Drottninggatan är alltid imponerande med sina juldekorationer i slutet av november. Men det stod ganska tydligt för mig att Stockholm inte haft frost denna höst eftersom de flesta löv satt kvar på träden. Lite märklig känsla där löven på träden är mer framträdande än belysta julgranar.

Gamla Stan

Jag fortsatte vidare till Gamla Stan där jag upplevde lite av en invasion av utländska turister, och främst då från Kina. Det känns som dagens turism blivit lite förändrad tack vare sociala medier där alla vill överträffa varandra med bilder från kända turistmål. På många ställen vållar detta problem för de boende i området. I Gamla Stan såg jag skyltar med texten ”Silent area”. Guider som ropar med megafoner i de smala gränderna är inte vad de boende i området önskar.

Natt i Stockholm

Det som gör Stockholm till en sådan unik stad är att den är uppbyggd på små öar. Nästan var man än befinner sig kring stadens centrala delar så ser man vatten. Stockholm är vacker alla tider på dygnet och under alla årstider men som alla andra städer är nattens neonljus lite speciellt. Städer som London och New York är städer som man kan återvända till hur många gånger som helst och ändå upptäcka nya intressanta saker medan man på små orter tenderar bli uttråkad redan efter 4-5 timmar och är platser som man ogärna återvänder till. Jag upplever Stockholm som en stad man gärna återvänder till ca en gång vartannat år. Där finns inte så mycket att göra eller så mycket nytt att se, men de vackra vyerna kan man inte få nog av. Denna bild är tagen vid Riksdagshuset i riktning mot Kungsholmen.

Resenär: Mats Rutgersson

Totala kostnader resa (exkl. shopping) SEK: 5 580 SEK per person

Höjdpunkter: Julbordet på Oaxen. Bästa julbord jag någonsin ätit.

Researrangör: Vi själva.

Antal dagar: 2 dagar

Tips/fällor att undvika: Vi hade i det närmaste en helt perfekt planering. Boka alla biljetter och eventuellt julbord i tid, annars blir du utan.

Betyg resa: 4