Tjolöholm och andra sevärdheter Halland

För de flesta är Halland lika med 20 mil motorväg och något man vill passera snabbast möjligt. Men här finns faktiskt en hel del pärlor värda att besöka. Vi beslöt att utforska de norra delarna av länet med en liten dagsetapp. Huvudmålet för dagen var ett besök på Tjolöholms slott.

 

Gåsevadholm

Första stopp blev det rosa slottet Gåsevadholm med anor från 1300-talet. Det här är ett mycket vackert slott placerat på en speciell plats, dessutom lätt att upptäcka när man passerar på landsvägen. Gåsevadholm kanske är mest känt för att Niclas Sahlgren, direktör i Ostindiska kompaniet och donator till bygget av Sahlgrenska sjukhuset, köpte godset 1754. Vi hade inte tid att utforska omgivningar runt slottet, men är säker på att här finns mycket att se för den som anstränger sig lite.

 

Sjön Lyngern

Under min skoltid fick vi lära oss att rabbla Hallands åar i sömnen eftersom det ansågs jätteviktigt då. Men ingen nämnde någon gång sjön Lyngern, i varje fall inte som jag kommer ihåg. Blev faktiskt överraskad att se en så stor sjö som Lyngern i Halland. I efterhand har jag fått reda på att många brukar åka skridskor på sjön under kalla vintrar. Här fanns även gott om sandstränder och närhet till olika vandringsleder. Vi såg några personer med lätt packning som var ute på vandring. Anledningen till att vi hamnade vid Lyngern var att vi bestämt att besöka Fjärås Bräcke, men här fanns inte mycket att se enligt min mening.

 

Li Gravfält

På väg från Fjärås Bräcke passerade vi Li gravfält som är Hallands största från vikingatiden. Går inte att komma ifrån att det är lite imponerande med alla dessa uppresta stenar i speciella formationer. Stenarna har nästan varit dubbelt så många, men flera försvann när man förr tog grus från platsen. Li gravfält, som tidigare också kallades Stena gravfält och Fjärås Bräcka gravfält, är från yngre järnåldern/vikingatiden och är Hallands största från denna tidsperiod. Gravfältet ligger på Fjärås Bräckas västra sluttning och har omkring 160 fornlämningar, varav fyra gravhögar, 24 runda och sju ovala eller skeppsformade stensättningar samt 127 resta stenar. Den högsta stenen, kallad Kung Frodes sten, är 4,7 meter hög och står alldeles vid vägen. Den sägs ha varit över sju meter hög men tros, någon gång under 1700-talet, ha ramlat omkull och brutits av. Det finns många sägner och myter om varför den kallas just Kung Frodes sten. En berättelse är att Kung Frode stupade i Halland och begravdes på just denna plats. Idag vet man att han inte begravdes under stenen, men man vet att personen som begravts här har varit väldigt betydelsefull.

 

Äskhults by

Det som gjorde störst intryck på mig denna dag var Äskhults by. En så otroligt vacker och rofylld plats är inte lätt att hitta. I Äskhult kliver du rakt in i en genuin 1800-tals by med rötter i 1600- och 1700-talen. De fyra gårdarna från 1700-1800 talet; Göttas, Jönsas, Bengts och Deras är omålade och skimrar vackert silvergråa runt det lilla bytorget. Byn genomförde storskifte 1825 och laga skifte 1864, men gårdarna splittrades inte och ligger kvar på sina ursprungliga platser och detta är unikt i Sverige. Vi hade med termos och kaffe där vi satt och fikade på en bänk mitt i byn samtidigt som en tupp sprang runt våra ben i förhoppning om att finna smulor från fikabrödet.

 

Stenmurar Äskhult

Jag har alltid gillat stensättningar och stenmurar eftersom det är både vackert och bestående. Har själv ägnat mig åt att återställa murar för ett antal år sedan och vet vilket arbete som ligger bakom. Längs den lilla vägen upp mot Äskhults by är murarna perfekt återställda, dessutom helt nyligen då man lätt kan se att det inte finns mossa på stenarna. Älskar när man underhåller sådan här platser och inte låter dem förfalla i glömska. Tror det här kan vara ett trevligt utflyktsmål för såväl barnfamiljer som äldre pensionärer. En plats jag varmt kan rekommendera.

 

Sommar Halland

Det är lätt att få en känsla av att vara patriot och älska Sverige när landet visar sig från sin bästa sida utan regn och blåst. Nästan oavsett var man befinner sig i Sverige sommartid är det ett land fullt av vacker grönska. Det finns så många fina vyer att beskåda där den ena inte är den andra lik. Denna vy från Halland tar jag med mig i minnet från denna dagsutflykt. Skönheten sägs ligga i betraktarens ögon och vackrare än så här har jag svårt att tänka mig.

 

Tjolöholms slott

Tjolöholms slott var huvudmålet för denna utflykt och är imponerande att beskåda. Tjolöholms slott i Kungsbacka kommun, fyra mil söder om Göteborg, sägs vara en av Sveriges märkligaste byggnader. Den vidsträckta slottsträdgården vetter mot havet och godset har milslånga promenadstigar bland ekskogar och längs strandängar. Slottsträdgården, slottsparken och den naturskyddade halvön är tillgänglig för besökare under hela året. Slottet uppfördes av den förmögne köpmannen James Fredrik Dickson och hans hustru Blanche. J F Dickson avled i en tragisk olycka och fru Dickson fick slutföra hela byggnationen. Samtidigt som slottet byggdes även allmogebyn med arbetarbostäder, slottskyrka och Storstugan, ett folkets hus som rymde både skola och bibliotek. Slottet är vackert beläget vid havet, i en sänka omgiven av skyddande bergspartier. Slottsmiljön kontrasterar mot det omgivande skärgårdslandskapet och närheten till havet gör sig ständigt påmind. Upplevelsen av slottsträdgården förändras både under dygnets timmar och med årstidens växlingar. Närmast slottet är trädgården stram och tuktad för att sedan gradvis anpassa sig till det omgivande landskapet. Slottet ser ut att växa upp ur omgivningen!

 

Slottsträdgård Tjolöholm

Tjolöholms slott är en imponerande byggnad på alla vis och från alla väderstreck. Likaså platsen slottet ligger på med vacker utsikt åt alla håll. Slottsträdgården är helt magnifik där vi gick runt i nästan en timma och hela tiden upptäckte ytterligare dimensioner i planteringarna. Alla som ägnar sig åt trädgårdsarbete vet vilket arbete som ligger bakom. Likaså vad all blomsterprakt kostar i årliga inköp. Därför är det ganska fascinerande att besöka praktfulla trädgårdar emellanåt. Vi besökte fler platser under denna dag, men väljer att avsluta min lilla berättelse med att rekommendera platserna ni sett i dessa bilder.

 

Resenär: Mats Rutgersson

Totala kostnader resa (exkl. shopping) SEK: 350 SEK per person

Höjdpunkter: Resans huvudmål som var Tjolöholm. Men jag verkligen älskade miljön vid Äskhults by.

Researrangör: Vi själva.

Antal dagar: 1 dag

Tips/fällor att undvika: Om ni vill prioritera bort något är det i så fall Fjärås Bräcke med sjön Lyngern och Li gravfält.

Betyg resa: 4