Göteborg på 8 timmar

Sällan man är turist i sin egen stad. Men eftersom jag flyttade från Göteborg 2005 kan jag nu betrakta mig som turist varje gång jag återvänder dit. Staden förändras ständigt, men jag känner till mina ”vattenhål” dit jag gärna återvänder. Göteborg har otroligt mycket att erbjuda utan att det kostar en massa pengar. Mest kännetecknande tycker jag är alla grönområden både i och utanför staden. Kommer utelämna det kanske bästa av dem alla, Slottsskogen i denna berättelse.

Kanal längs Stampgatan

Något som verkligen kännetecknar Göteborg är stadens alla kanaler i de centrala delarna av staden. Med sina många kanaler och broar i holländsk stil kom gamla Götheborg att kallas för Lilla Amsterdam. Inte så konstigt med tanke på att det var holländare som ansvarade för kanalbyggena en gång i tiden. Sommartid ser man många människor med picknickkorgar i parker längs kanalerna. De inbjuder även till vackra foton när vattnet ligger stilla och stadens alla vackra husfasader speglar sig i vattnet.

Trädgårdsföreningen

I den centrala delen av staden ligger trädgårdsföreningen, en vacker oas mitt i Göteborg. Här kan du vandra runt i en härlig grönska utan att betala entréavgift. Trädgårdsföreningen är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Här finns tusentals rosor, dekorativa tapetgrupper och lummiga woodlands. I det magnifika glaspalatset Palmhuset från 1878 huserar exotiska växter i skönt medelhavsklimat. Fjärilshuset är en annan attraktion som uppskattas av många. För den som vill roa sig i detta område kvällstid finns nattklubben Trädgår´n eller Grindstugan.

Stora Nygatan

I Göteborg ser du många vackra stenhus med en långvarig historia. År 1803 fastställdes en byggnadsordning som innebar att man bara fick bygga stenhus inom vallgraven på grund av de återkommande stadsbränderna. När kvarteren längs Stora Nygatan inom vallgraven – på platsen för de tidigare befästningsverken – tillkom på 1850-talet markerade det uppkomsten av en ny typ av bostadsområde, det första hyreshusområdet för stadens borgare. Gatan kom att domineras av stenhus i tre våningar med stora lägenheter, med attraktivt läge vid vallgraven och mot Trädgårdsföreningen.

Skatås

Göteborg har många kvalitéer, men som alla städer även sina brister. Under alla år jag bodde i Göteborg var det påtagligt hur dålig luften var i staden, speciellt vintertid då omkringliggande berg gör att avgaserna stannar inne i staden. I Slottsskogen går det någorlunda bra att löpträna vintertid, men när jag försökte göra det inne i staden hostade jag ganska mycket efter varje träningspass. Därför gjorde jag som många andra göteborgare och sökte mig till Delsjöområdet nordost om staden. Min oas under många år var Skatås som är fullt av olika motionsspår och med ständig aktivitet av människor. Oavsett årstid eller tid på dygnet tycks där alltid finnas motionärer.

Rådhuset Göteborg

Oftast är städer som vackrast kvällstid med all gatubelysning och neonljus. En av mina absoluta favoriter kvällstid är vandring från Nordstan och Brunnsparken längs norra- eller södra Hamngatan i riktning mot Järntorget. Du kommer då att passera Göteborgs Rådhus, Göteborg Stadsmuseum, Ostindiska kompaniet och många andra vackra byggnader. Vid Lilla torget finns anrika Fiskekrogen eller populära Pinchos om du är hungrig.

Älvsborgsbron

En annan bra plats för kvällspromenad är ute vid Älvsborgsbron. Här hittar du även den populära restaurangen Sjömagasinet som är värt ett besök för den som vill äta lite av det bästa västkusten har att erbjuda, dvs fisk och skaldjur. Om du befinner dig ute i detta område kan du vandra under bron och ut till nya varvet. Här kan du även se de stora färjorna från Stena Line passera under bron. På väg tillbaka ser du den gamla bockkranen som står som ett monument från varvsepoken ute på Eriksberg och Lindholmen. Idag finns i princip inget kvar från den eran. Istället har en helt ny stadsdel vuxit fram med vacker bebyggelse och attraktiva bostäder. Denna stadsdel är dessutom Göteborgs innovationscentrum där de flesta IT-bolag har sina kontor idag.

Läppstiftet och Barken Viking

Om du besöker Göteborgsoperan kommer du även se 2 andra typiska Göteborgsmotiv i form av barken Viking och Skanskaskrapan, även kallad Läppstiftet pga sitt utseende. I detta område hittar du även populära Kronhusbodarna där du kan äta gott medan du lyssnar på musikunderhållning. Här finns även Casino Cosmopol för den som vill få den upplevelsen. Härifrån har du även promenadavstånd upp till Avenyn och Poseidon.

Mölndals Kvarnby

Har du har tillgång till bil och vill fånga lite unika kvällsfoton kan du bege dig till direkt angränsande kommunen Mölndal och där ta dig vidare till Mölndals Kvarnby. I Kvarnbyn dånar forsen på samma sätt idag som den gjorde när man malde säd på medeltiden. Gamla industribyggnader bildar fond till det skummande vattnet i Kvarnbyn. På kvällarna är fallen upplysta och man kan se vattnet kasta sig ner mellan de höga, mörka fabriksväggarna. Fallhöjden är 48 meter.

Bron vid Västra Hamngatan

En annan sak som kännetecknar Göteborg är stadens alla vackra broar. De första broarna över Göteborgs inre vattendrag var av trä. Senare ersattes de av stenbroar, som så småningom byttes mot järnbroar, och under 1900-talet blev betongen det allt vanligare brobyggnadsmaterialet. Historiskt har det funnits 53 broar i Göteborg. 36 av dem är ännu existerande, medan således 17 styck förpassats till historien. De flesta av dem spände över de sedan länge igenlagda Västra och Östra Hamnkanalerna. Där fanns en bro för varje tvärgata, i stort sett; sju över västra mellan Vallgraven och Stora Hamnkanalen, och nio över östra kanalen, som ju fortsatte även norr om Stora Hamnkanalen, till Göta älv vid Lilla Bommen. 

Resenär: Mats Rutgersson

Totala kostnader resa (exklusive shopping: 570 SEK per person

Höjdpunkter: All grönska i staden. Men vackrast är Göteborg kvällstid.

Researrangör: Jag själv

Antal dagar: 1 dag

Tips/fällor att undvika: GPS är inte tillförlitlig pga arbetet med Västlänken. Kan vara lite krångligt för den som inte har varit här tidigare

Betyg resa: 4