På upptäcktsfärd genom Andalusien

Det här var en resa jag drömt om länge och hade därför gjort en hel del research innan resan. Med hjälp av all information kunde jag därför också göra en ganska bra planering innan resan och välja ut saker jag ville se men ändå ha marginaler för improvisation och ändringar i resplan. Tidigare har jag bara varit i Spanien på diverse restresor med sol och bad. Men Spanien är ett land så rikt på historia och kultur varför jag bestämt att utforska landet mer de kommande åren. Mitt val på start för detta utforskande blev en rundresa i Andalusien med etappmålen Olvera – Sevilla – Cordoba – Granada – Nerja – Malaga.

Dag 1 startade i Malaga för vidare färd genom El Chorro som var ganska kargt och där man i huvudsak odlade oliver. El Chorro (La Garganta del Chorro) är en fantastisk plats med stora väggar av sten som sträcker sig så högt som 400 m längs en tre kilometer lång sträcka. ”El Chorro” kan löst översättas som ”spurten” vilket är precis vad vattnet gör i samband med att den reser genom ravinens smala kanaler. Skillnaden i höjden mellan de två konstgjorda reservoarerna i vardera ändar av ravinen skapar en unik möjlighet för utveckling av vattenkraft, ett nästintill revolutionerande koncept på den tiden då man startade detta projekt. Jag gjorde även en kort avstickare till Camanito del Rey, mest för att bocka av att jag även varit där. Caminito del Rey – Kungens led. Det som fram till för några år sedan ansågs som världens farligaste vandringsled, kvalificerar sig numera som en av Andalusien nya stora turistattraktioner.

Camanito del Rey

Därefter gick färden vidare mot Ronda. Ronda ligger på den höga klipp-plåtån i bergsområdet Serrania de Ronda, omgiven av frodiga dalar och sägs vara en av Andalusiens vackraste byar, cirka 100 kilometer från Malaga med cirka 35000 invånare. Här finns en fantastisk mix av historia, kultur, natur och gastronomi. Ronda (ursprungligen Acinipo, vinets stad) grundades av Julius Cæsar i slutet av det fjärde århundradet e.Kr. Då morerna under ledning av Tarik-ibn-Zeyad invaderade området 400 år senare gjorde de deras intåg via den gamle romerske rutten från Gibraltar till Acinipo. Morerna döpte om staden till Izna-Rand-Onda – Ronda. Ruinerna av dessa ursprungliga bosättningar i Acinipo ligger 20 km utanför den nuvarande staden. Det här var kanske den mest spektakulära vyn under hela resan. Puente Nuevo är kännetecknet för Ronda och den färdigställdes 1793 efter 42 års konstruktion. Bron byggdes för att förenkla trafiken mellan det moriska området La Ciudad och det moderna El Mercadillo-distriktet. Den har tre valv och är 98 meter hög och 66 meter lång.

Ronda

Jag passade även på att besöka byn Setenil eftersom den låg längs färden. Setenil de las Bodegas är en ort i Spanien. Den ligger i provinsen Provincia de Málaga och regionen Andalusien, i den södra delen av landet, 400 km söder om huvudstaden Madrid. Setenil de las Bodegas ligger 555 meter över havet och antalet invånare är 3 016. Ganska fascinerande att man byggt staden utan att spränga eller flytta berget. På vissa ställen löper berget tvärs igenom byggnader.

Setenil

På kvällen kom jag fram till etappmålet Olvera där jag hade en magisk utsikt från hotellrummet. Castillo Arabe (Castillo de Olvera) som är ett slott i Spanien. Olvera ligger i provinsen Provincia de Cádiz och regionen Andalusien, i den södra delen av landet, 400 km söder om huvudstaden Madrid. Antalet invånare är 8 494. Olvera ligger 590 meter över havet och terrängen runt Olvera är huvudsakligen kuperad. Här finns gott om bra cykelvägar där jag såg ett stort antal cyklister i träning. Bra uppslag för den som vill träna cykel i Spanien.

Utsikt från mitt hotellrum i Olvera

Dag 2 innebar en tidig avfärd på morgonen mot etappmålet Sevilla. Det här är den optimala frihetskänslan för mig. Att semestra med bil och snabbt kunna lämna en plats för att börja resa mot nytt mål, ”vive la libertad”. Ingen vet exakt vilket år Sevilla grundades, men man tror att det var för cirka 2 700 år sen. Enligt legenden grundades staden av den grek-romerske halvguden Herkules. Historieböckerna berättar dock att Sevilla redan var en relativt välutvecklad stad när romarna väl anlände till den Iberiska halvön. Julius Caesar spenderade en stor del av sitt liv i Sevilla och det var han som lät bygga de första murarna för att skydda staden från angripare. 

Puente Isabel II

Det finns så otroligt mycket att se och upptäcka i Sevilla och kommer bara att ge några smakprov. Puente de Isabel II då den byggdes under hennes regeringstid, var Sevillas första fasta bro och ersatte den flytande bron byggd av båtar som ledde över till stadsdelen Triana. Bron är inte bara ett typiskt exempel av arkitektur gjort av järn men också den äldsta järnbron i Spanien och år 1976 blev den utnämnd som Nationalmonument. Broarna är kanske inte det första man tänker på när man pratar om Sevilla, men de är och har varit av stor betydelse sedan begynnelsen. Floden Guadalquivir som rinner genom Sevilla har inte alltid runnit där den rinner idag. Under medeltiden rann den faktiskt mitt genom staden, från Alameda de Hércules och ner till katedralen. Den har sedan dess både ändrat riktning och ändrats på grund av problem med översvämningar och att den slammades igen. Den del som vi antar vara floden är egentligen en stillastående kanal och den faktiska floden rinner längre västerut.

Jag har alltid tyckt att städer är som vackrast nattetid. Sevilla är inget undantag. På Sevillas mest imponerande torg, Plaza de España finns hur mycket kakel som helst. Notera den vackra bron klädd i kakel i förgrunden. Men här finns så mycket mer att se i denna vackra stad. Om du reser till Sevilla ska du inte missa Alcázar i Sevilla som är ett kungligt palats och som ursprungligen var ett Moriskt fort. Eller Guldtornet (en fästning vid floden för att skydda stadens hamn och skatter) och det så kallade Giraldatornet, katedralens torn, som användes som minaret till den moské som legat till grund för den nuvarande katolska katedralen. Maria Luisa Park är den mest kända parken i Sevilla och en av staden bästa källor till frisk luft. Tidigare tillhörde de privata trädgårdarna San Telmo-palatset, men donerades till staten 1893 av Infanta Maria Luisa Fernanda de Borbón (hertiginna av Montpensier). Marken reformerades av den franska ingenjören Jean-Claude Nicolas Forestier, konservator i Boulogne-skogen i Paris, som gav den en romantisk touch inspirerad av trädgårdarna i Generalife, Alhambra och Alcázares i Sevilla.

Plaza de Espana

Dag 3 innebar en färd genom vad jag skulle beskriva som Europas skafferi på väg mot etappmålet Cordoba. Tror aldrig jag sett så mycket bördig åkermark. Veteåkrarna stod nästan färdiga för skörd, apelsinträden bar stora gula apelsiner. Man skördade jordgubbar, potatis och diverse andra grödor. Jag gjorde även en avstickare till Nationalparken Parque Natural Sierra de Hornachuelos. Denna vackra park kan hittas väster om provinsen Córdoba. Med en förlängning på mer än 60 000 hektar, har en av de bäst bevarade skogsområdena Sierra Morena, som är ekens dominerande art. När man besöker Sierra de Hornachuelos kan man se att det finns djupa raviner som är skulpterade av floderna som passerar området, liksom Guadiato eller Bembezar, ängar där den iberiska grisen bor eller ser Peña del Fraile, bilder som kommer att omfamna dig i en magisk atmosfär som du går längs de flera spåren som omger området. Här kan man också besöka de närliggande byarna för att smaka på de traditionella bergsdelikatesserna. I Posadas, Hornachuelos, Almodovar del Río kan du bland annat njuta av korv eller viltkött eller honung som samlas in från platsen.


Parque Natural Sierra de Hornachuelos

Dagen i Cordoba blev en dag jag aldrig kommer att glömma. Jag visste att jag reste genom ett katolskt land i påskveckan och att alla spanjorer är lediga denna vecka.  Men att det skulle vara så här stort hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Är otroligt lycklig över att jag fått uppleva detta på plats. Det bidrar ofantligt till min allmänbildning, och det gör dessutom att jag aldrig kommer att glömma staden Cordoba. Det här är en mycket gammal, vacker och välbevarad stad som finns på Unescos världsarvslista och med en befolkningsmängd som ungefär motsvarar Malmö. Den gamla staden upptar en mycket stor yta och här finns många kullerstensgator som går i allt annat än vågräta mönster, med vackra hus som oftast är vita. Många av husen har mycket vackra innergårdar, s.k patior, ofta med växter eller annan utsmyckning t ex morisk keramik. Vissa av dessa är öppna för besökare och har någon form av servering.

Påskprocession i Cordoba

Stadens (Cordoba) största sevärdhet är Katedralen/Moskén som är både mycket gammal, unik, vacker och imponerande. Kortfattat så fanns här en liten visigotisk kyrka ungefär på 500-talet. När araberna (morerna) kom till Spanien så byggde de en mycket pampig Moské på denna plats och över den lilla kyrkan. Moskén byggdes till i olika etapper och var så småningom så stor att den rymde 40.000 personer på fredagsbön. Senare blev Spanien åter kristet och inuti denna stora och imponerande Moské byggdes då en katedral på en del av ytan. Så en helt unik konstruktion och samtidigt en “bild” av hur Islam och Kristendom kan samexistera. Rekommenderar absolut ett besök och är ganska säker på att du kommer att bli imponerad, även om du inte är “super historia intresserad”. Dessutom Puente Romano – Romerska bron som sträcker ut sig över floden Guadalquivir i hjärtat av Córdobas historiska centrum. Promenerar du till mitten av bron kan du se den gamla stadsdelen och titta på denna byggnads gamla arkitektur. Bron ligger mellan några av stadens mest berömda sevärdheter, vilket gör den till ett logiskt stopp när du utforskar Córdobas sevärdheter. Det perfekta sättet att utforska den 250 meter långa bron är under en promenad i sakta mak. Den ljusa sandstenskonstruktionen är byggd i flamländsk tegelstil och kröker sig i 16 oregelbundet stora valv över floden. Mitt på bron finns en 1600-talsstaty av Sankt Rafael, omgiven av ljus. Titta åt endera hållet när du står på mitten av bron. I den södra änden står den medeltida fästningen Torre de la Calahorra, som nu inrymmer ett museum. Titta norrut istället så ser du genast den kända moskén Córdoba Mezquita.

Puente Romano

Dag 4 innebar en dagsetapp från Cordoba till Granada via Alcaudete. Passerade också Santa Cruz längs färden. Originalet och kopian, nu har jag sett båda. Originalet en sliten jordbruksby mitt i Andalusien, kopian en sliten surfort i Kalifornien. Längs färden hade man sagt år mig att prova Andalusiens nationalrätt som är oxsvans. Det åt vid 2 tillfällen och det har varit gott. Men denna dag blev det paella till lunch. Det här kunde blivit en jobbig dag. Jag körde uppifrån Castillo Alcaudete och ner mot stadens centrum i ca 1 km. Gatan var trattformad och blev smalare ju längre ner jag kom. Just vid denna utfart till det lilla torget blev jag tvungen att fälla in backspeglarna. Lätt som en plätt, ca 1 cm tillgodo på båda sidor. Kunde blivit att backa uppför branten istället.

Trattformad gata i
Alcaudete

Alcaudetes stora sevärdhet är Castillo de Alcaudete. I muslimska tider bosatte sig befolkningen i backen där slottet byggdes, vilket gav namnet Hisn Al-Qabdaq- kyrkans fjädrar. Denna plats är vald av militära skäl för att försvara positionen och att vara i kontakt med Martos slott och La Mota de Alcalá la Real fästningen genom sina strategiskt placerade vakttorn i hela territoriet. I sina tidiga år tjänade slottet för att bekämpa de inre kamperna i kalifatet i Cordoba.


Castillo de Alcaudete

Om man befinner sig i Granada får man inte missa en av stadens stora sevärdheter som är Alhambra, beläget i hjärtat av Andalusien med magnifika vyer över hemstaden Granada lever palatset och borgen från 1300-talet upp till sitt världsberömda rykte. Under 2014 välkomnade platsen mer än 2.4 miljoner besökare och är det mest välbesökta monumentet i hela Spanien. Alhambra är ett stort borg- och palatsområde beläget på en höjd i den andalusiska staden Granada och är en unikt bevarad byggnad inom västlig islamisk arkitektur. Alhambra uppfördes i huvudsak av den moriska Nasriddynastin från 1250-talet till 1300-talets slut.


Alhambra

Dag 5 blev en dag med mycket resande som började med en häftig promenad i Monachil. Därefter upp till skidorterna för att sedan åka tillbaka till Granada och därefter bege mig till grotthusen i Gaudix. Sedan tillbaka till Granada för andra gången. Först därefter färd mot etappmålet Nerja. Men nu åkte jag upp i Sierra Nevada från andra sidan berget och åkte en närmast magisk tur genom magnifika landskap över Albondon ner mot Motril. Helt enastående landskap där jag blev helt fotoblind och inte kunde urskilja vad som var värt att fotografera eller inte.

Gångbro
Monachil

Sierra Nevada, originalet och kopian. Nu har jag sett båda lika majestätiska och vackra utan att jag kan välja ut en favorit. Visst skiljer sig naturen åt i Spanien och USA, men det finns även andra olikheter. Vägarna är bättre i Spanien. I USA såg jag groteska husbilar med en jeep på släp, i Spanien mängder av cyklister som dessutom tyckte det gick för långsamt i 80 km/h nedför backarna varför de även trampade på pedalerna utför. Satan i gatan vad de fräste på. I vissa kurvor längs serpentinvägarna tog de kurvorna betydligt fortare än vad jag kunde göra med bil.

Sierra Nevada

Sierra Nevada är en bergskedja inom Betiska kordiljäran i Andalusien i södra Spanien med 20 toppar på över 3 000 meter. Den högsta är Mulhacén, som med sina 3 482 meter är Iberiska halvöns högsta berg. På Sierra Nevada finns Europas sydligaste skidort, som också går under namnet Sierra Nevada. Under en solig dag kan du stå på 3398 meter höjd över havet och blicka ut över ett glittrande medelhavet innan du beger dig utför. Trots närhet till både flygplats och storstadsliv är det få svenskar som väljer att åka hit.  Men absolut vackrast var det när jag körde andra vägen över berget och passerade byn Albondon ner mot Motril. Kändes lite som att sväva över planeten jorden.

Albondon

Dag 6 I Nerja som är en renodlad turistort och inte alls i min smak även om jag bodde på ett fint litet hotell. Dagen innehöll 3 olika besöksmål som bestod i åktur till den lilla vita byn Frigiliana, Acueducto del Águila, och Nerjas berömda grottor efter tips och rekommendation, sådana besök ger mig dock klaustrofobi. Grottorna i Nerja är Europas största grottsystem och oerhört imponerande. Det är i de öppna delarna inga trånga obehagliga passager utan består av mestadels stora salar. I en av dem så har man sommartid ett flertal gånger haft operaföreställningar med 800 sittplatser. I den öppna inre delen så finns det som erkänts som världens största kolonn (dvs pelare som är en hopväxt stalagmit och stalaktit). Den är drygt 30 meter hög och 30 meter bred och om man betänker att en liten stalaktit växer ca 1dm på 1000 år så är det många årmiljoner vi pratar om. Det här var obehagligt eftersom jag har klaustrofobi och inte kan njuta av skönheten här inne. Jag mådde inte bra utan fick vända och gå ut, men det är nog en fantastisk upplevelse för alla som tål att vara under jord.

Grottorna i Nerja

Den vita byn Frigiliana välkomnade mig med ösregn. Frigiliana är annars en mycket vacker och unik by som ligger högt uppe på bergsryggen av bergskedjan Sierra Almijara. I och med att byn ligger 300 meter över havet har man en otrolig panoramautsikt över Nerja och medelhavet. Denna vitkalkade by har vunnit utmärkelser som ”vackraste byn i Andalusien” av spanska turistmyndigheten. Frigiliana ligger endast 6 km norr om Nerja och det är 50 km till Malaga. När man kommer till Frigiliana känns det som att man har åkt tillbaka i tiden. Här slingrar sig smala branta kullerstensgator runt de vitkalkade husen. Man ser smidesjärnsbalkonger som är fyllda med röda pelargoner, lavendel, jasmin, bougainvillea och andra blommor och buskar här och var. Det finns även små torg utspridda i byn där man kan sätta sig i en skuggig plats och njuta av utsikten och den vackra naturen. Här hittar man också små barer och restauranger där man kan njuta av en bit mat och smaka på det lokalt producerade vinet. Det finns även små butiker i byn där det finns ett varierat utbud av produkter och varor. Här finns även lokalt producerad keramik och andra produkter. Allt det där hade man lovat innan, men hos mig fanns bara regn………

Frigiliana den vita byn

Jag har alltid fascinerats av alla Europas gamla akvedukter, byggda av romarna för länge sedan. Men det är lätt att tro att alla akvedukter är byggda av romare. Acueducto del Águila utanför Nerja är ett arkitektoniskt konstverk. Men den byggdes så sent som i slutet av 1800-talet för att föra vatten från Nerja till sockerfabriken i Maro. Idag är fabriken stängd, men akvedukten används fortfarande för bevattning av odlingar i närheten. Om man kör längs vägen N340 finns det en rastplats man kan stanna för att få en bra bild av akvedukten. Det finns också vandringsleder som passerar akvedukten så att man kan se den på närmare håll. Jag valde vandringsleden för att få bättre fotoläge, men det var en ganska ointressant och tråkig sträcka att vandra.


Acueducto del Águila

Dag 7 innebar att jag kunde sluta cirkeln med denna rundresa som startade i Malaga och som avslutades i Malaga. I denna stad skulle jag kunna tänka mig att bo. Full av historia, bra klimat, ren luft. Långfredagen 19 april 2019 är en dag jag aldrig kommer att glömma eftersom jag hamnade mitt i påskprocessionen i Malaga. Efter vad som sagts mig är den i Sevilla den enda likvärdiga. Hade dessutom otrolig tur och fick en bra plats i hörnet av torget där hela processionen drog förbi varför jag kunde ta många bilder. Att få se och uppleva detta på plats är helt obeskrivligt, dessutom till El Padrino som är samma sång som ledmotivet i filmerna om Gudfadern.

Långfredag Malaga

Jag gick även runt och tittade på sevärdheter som Plaza Obispo ”biskopspalatset” med det intressanta ”Museo di Ocesano ”. Byggnaden är i typisk 1700-tals arkitektur. På bottenplanet finns en utställning med afrikansk konst. En trappa upp finns det religiös konst. Intressant och vackert! Rekommenderar ett besök. Såg även Málagas rådhus, Ayuntamiento de Málaga, ligger på Avenida de Cervantes, som löper parallellt med den fina Paseo del Parque. Bakom det ligger den romerska teatern, fästningen Gibralfaro och Alcazaba, vars murar rådhuset låter sig vila emot.


Plaza Obispo

Vart man än befinner sig i Málaga kan man se spår av Alcazaba fästningen och även när du besöker Alcazaba har man en vacker utsikt över Málaga. Alcazaba byggdes av ruiner av en romersk fästning omkring år 756-780 e.Kr.  Byggdes som en fästning mot pirater, tack vare sin position hade borgen utsikt över staden, ned till havet och ända till Afrika. Utsikten i dag är lika storslagen och man kan från de flesta platser på fästningen få en otrolig vacker utsikt över Málagas stad,  havet och om vädret tillåter ända till Afrika. Mitt i Gamla stan ligger Picassomuseet i Málaga, en monumental hyllning till en exceptionell lokal talang, Pablo Picasso. Titta på nästan 300 verk av den världsberömde målaren och skulptören. Se tidiga 1800-talsskisser av landskap, kubistiska tryck och moderna porträtt från 1900-talet. När du är här ska du passa på att beundra den storslagna museimiljön, det raffinerade 1500-talspalatset Palacio de Buenavista. Pablo Picasso föddes i Málaga 1881 och växte upp i staden. Senare i livet blev hans besök i staden korta, men anknytningen fanns hela tiden där. Som detta museum kan berätta, uttryckte Picasso år 1953 en önskan att hans verk skulle visas upp i hans hemstad. Han dog 20 år senare, innan museet färdigställts. Först år 2003 kunde hans önskan uppfyllas. Museets samling täcker åtta decennier av Picassos mångsidiga konstnärskarriär. Verken har till största delen donerats, och delvis lånats ut, av konstnärens arvingar. 


Alcazaba

Dag 8 avslutade jag min rundresa i Andalusien. Malaga är i mina ögon en helt fantastisk stad. Dagen började med en båttur eftersom jag ville fotografera staden från havet. Det gick nästan att förnimma historiens vingslag. Spanien var en gång den starkaste staten i Europa. Efter européernas upptäckt av den amerikanska kontinenten dominerade under en tid det spanska handelskapitalet världshandeln. Det var spanjoren Hernan Cortez som ledde den här som krossade aztekerna och berövade dem deras guld, och det var spanjoren Pizarro som ledde erövringen av Inkas land och tog deras silver. Den spanska monarkin blev härskare över ett område som i Europa sträckte sig från de spanska nederländerna i norr till Malaga i söder och i den nya världen från Mexico till Eldslandet. Från gruvorna i Sydamerika strömmade, under kort blomstringstid för Spanien, rikedomarna in till moderslandet.

Malaga

Málagas rådhus, Ayuntamiento de Málaga, ligger på Avenida de Cervantes, som löper parallellt med den fina Paseo del Parque. Bakom det ligger den romerska teatern, fästningen Gibralfaro och Alcazaba, vars murar rådhuset låter sig vila emot. Många av husen i Málaga byggdes under det senaste århundradet, vilket även gäller rådhuset, som byggdes mellan 1911 och 1919 på mark som frilagts efter omläggningen av hamnen. Då var byggnaden känd som Casa Consistorial de Málaga, eller Casona del Parque.
Samtidigt som man lät bygga denna byggnad anlade man promenaden Paseo del Parque, som är en förlängning av Alameda Principal. Bygget kostade kommunen 1 519 602,35 pesetas. Resultatet blev, och är fortfarande, så vackert och intressant att man kan diskutera om man skulle kunna använda det till någonting annat än till kommunens administration. Junta de Andalucía har klassificerat byggnaden som ett andalusiskt kulturarv vilket innebär att det nu för tiden är en skyddad byggnad.


Ayuntamiento de Málaga

Arbetet på Málagas katedral pågick i över tre århundraden och trots det blev den ändå inte färdig. Trots att flera hundra år har passerat sedan dess har man inte återupptagit arbetet och många menar att den bör förbli i sitt konstnärliga, ofärdiga tillstånd. Det som Málagas katedral saknar är naturligtvis det mesta av det ena av de två tornen som byggnaden ska ha enligt de ursprungliga planerna. Katedralen sakna även lite av den översta delen av fasaden. Idag ligger nyare byggnader tätt inpå katedralen, Santa María de la Envarnación, som nästan bröstar upp sig med sitt torn på 86 meter för att hävda sig bland nykomlingarna i hjärtat av Málaga. Katedralen byggdes då den 800 års långa muslimska ockupationen av denna del i Spanien äntligen var slut, på samma plats där moskén Aljama tidigare stod.


Santa María de la Envarnación

Resenär: Mats Rutgersson

Totala kostnader resa (exkl. shopping): 20 690 kr per person

Höjdpunkter: El Chorro, Ronda, Sevilla, Cordoba, Sierra Nevada, Albondon, Malaga.

Researrangör: Arnigo (Norwegian), Rentalcar.

Antal dagar: 9 dagar

Tips/fällor att undvika: Allt flöt på väldigt bra. Men om man åker till Spanien över påsk bör man boka boende i de större städerna långt i förväg. Parkering är ett ständigt problem i Spaniens städer och värst var det i Sevilla.

Betyg resa: 5