Gullholmen by bike

Min familj och jag bestämde oss för att ta med cyklarna ut till Gullholmen för att sola och bada. En av 2018 års varma soliga dagar tog vi oss ombord på färjan två vuxna och två barn med fyra cyklar och en rejäl fikakorg. Vädergudarna bjöd på 29 grader och svag ostlig vind.
Vi tog oss först tvärs över ön och ut på klipporna för att bada. Cyklarna fick vi lämna vid fotbollsplanen och gå sista biten. En stege ledde oss rakt ner i djupt ljummet vatten (22 grader ryktades det om) Möjlighet att hoppa och dyka från klipporna fanns för dom som känner sig modigare än mig. Här solar, badar och äter vi lite innan vi packar ihop och cyklar ca 3 km till en badplats med sandstrand. Det är lite backigt men inget som är alltför jobbigt. Framme vid sandstranden lägger vi ut vårt pick och pack på gräset ovanför sanden för att slippa sand överallt. (Enligt vissa i familjen är det fruktansvärt) Stranden visar sig vara långgrund men åt ena sidan har man grävt ur botten för en båthamn så helt plötsligt stupar den rakt ner och bjuder på djupt vatten. Väldigt praktiskt för en familj där vissa föredrar djupt och andra grundare.
Här stannar vi och upprepar proceduren från förra badstället, sol, bad, fika och vila.

Smala gränder

När vi känner oss nöjda med detta cyklar vi tillbaka till samhället längs en naturskön väg. Det fanns många små stigar som man hade kunnat upptäcka men vi hade siktet inställt på minigolfen som vi passerade på vägen förut. Det blev en omgång för tre av oss då tonåringen tappade lusten totalt efter tredje hålet. Tur att det finns mobiler att underhålla sig med i skuggan.
Lite vätskepaus i skuggan innan vi bestämmer oss för att försöka hitta en restaurang. Vi googlar lite och uppfattar det som att det finns en restaurang längst ut på lilla Gullholmen så vi cyklar ut över den lilla bron och uppför en backe. Det är otroligt trångt och besvärligt så jag är just på väg att fråga min man hur långt vi ska när en vänlig kvinna upplyser oss om att det är cykelförbud på den lilla ön. Hoppsan det hade vi missat men kanske borde ha förstått. Vi leder cyklarna tillbaka till bron och ställer dom där och börjar leta efter restaurangen. Vi går på små, små smala gator och hamnar åt fel håll. Vi frågar en kvinna som är ute med hunden om det faktiskt finns nån restaurang på denna ön för det verkar inte troligt. Och nej det gör det ju inte. Så vi tar oss tillbaka till Stora Gullholmen och ut på bryggan där det finns en restaurang som heter Skottarn. Vi får ett bord och sjunker ner i stolarna.

 

Cykelförbud på lilla ön

Vi beställer, och in kommer fantastiskt god mat! Rekommenderar deras fisksoppa, mums. Vi avnjuter maten i lugn och ro och sen promenerar vi och köper glass till efterrätt. Vi har en timme kvar tills färjan ska ta oss tillbaka till fastlandet så vi bestämmer oss för att gå till lekplatsen en liten bit upp på ön. En riktigt fin nybyggd lekplats med lite av varje. Sandlådeleksaker låg i sandlådan för alla att använda och för den uttråkade föräldern fanns möjlighet att låna en häcksax och hjälpa till med skötseln. Jag hann med en kaffe som inhandlas på Tempo bredvid färjeläget precis innan färjan avgick. Personalen på färjan var trevlig och vädret fortsatt varmt trots att det blivit kväll.

 

Gullholmen hade oxå lite museum och många andra sevärdheter att bjuda på och vi såg ju bara en bråkdel av ön. Men det var alldeles för varmt för såna saker. Tur för oss att vi missuppfattade Google så att vi fick kommit ut på lilla ön. Den var verkligen charmig.

Vi kommer absolut att åka hit igen och utforska mer.

Gullholmen är ett av Bohusläns äldsta fiskelägen, med anor troligtvis redan från 1200-talet. Under de stora sillperioderna på 1700- och 1800-talen växte samhället ytterligare och konservfabrik, salteri och segelmakeri tillkom. Kuttrar för fiske och fraktfart började användas, vilket gjorde Gullholmen till ett levande skeppar- och fiskesamhälle. Mycket av öns gamla karaktär finns bevarad än idag med sjöbodar, bryggor och en välbesökt gästhamn. Fram till 1999 var Gullholmen en så kallad kronoholme. Det innebar att marken ägdes av staten och var fri att bygga på, vilket banade väg för den täta bebyggelse som idag kännetecknar ön.

 

Resenär/Resenärer: Eva Lindkvist med make + två barn 13 och 9 år

 

Ungefärlig totalkostnad för resan (per person): 500 SEK

 

Resans höjdpunkter: Vädret

 

Resans längd: 1 dag

 

Värt att tänka på / fällor som bör undvikas: Cykla inte på lilla ön.

 

Betyg för resan: 5 (rekommenderas varmt)