1 vecka i Toscana & Ligurien

I juni 2018 kunde vi, dvs vår familj bestående av 2 någorlunda vuxna… samt 2 tonåringar, äntligen genomföra den resa till Toscana som vi sett fram emot.

Piazza dei Miracoli (”Mirakeltorget”) i Pisa

Vi valde att flyga med ett lågprisbolag till Pisa och valde ett strandnära boende i Tirrenia vid kusten strax utanför Pisa. Tirrenia är ett mindre samhälle med relativt låg puls (åtminstone i juni) och en lång härlig strand.

 

1 vecka är förstås ganska kort tid för ett besök i Italien sommartid och vi valde att inte försöka ”se allt” och istället sikta in oss på några utflyktsmål som vi varvade med dagar vid poolen och på stranden.

 

Palazzo Vecchio

Den första utflykten tog oss till Florens (Firenze). Vi hade en hyrbil som tog oss den 1,5 timme långa resan dit och bjöd på en del vackra vyer men några tips på vägen:

-Glöm inte att ha kontanter med er om ni reser med bil på betalvägar.

-Överväg att ta tåg till Florens som tar er ända in i stadskärnan

-Om ni inte har nerver av stål eller är likgiltig för att få skador på din bil så undvik att köra bil i den mest centrala delen av Florens. Vi klarade oss från några incidenter men marginalen var inte så stor. Sikta hellre på gator en bit från centrum, parkera där och promenera en kilometer.

 

Ponte Vecchio

Väl i Florens slås man av mängden av imponerande, gamla, vackra, påkostade byggnader och igenkänningsfaktorn är hög då många filmsekvenser spelats in här (t.ex Hannibal, Ett rum med utsikt), vem har inte sett Palazzo Vecchio (kommunhus) och bron Ponte Vecchio med sina guld/smyckes-butiker. Det sägs att den ekonomiska termen ”bankrutt” härstammar härifrån: när en handelsman inte kunde betala sina skulder, förstörde (”rotto”) soldater hans bord (”banco”) med varor. Den här handlingen kom att kallas ”bancorotto” (förstört bord).

 

Om jag skulle återvända till Florens skulle jag dock hellre välja att resa hit på våren eller hösten, nu var antalet turister i mesta laget och köerna till olika attraktioner lite väl långa.

 

Gatubild Pisa

Efter en återhämtningsdag på ”la spiaggia” (stranden) så var dags att njuta lite mer av Pisa på kvällen. Vi var nog inställda på en rejäl portion turistfälla men blev positivt överraskade av Pisa och omgivningarna kring det lutande tornet. Att vi dessutom ”råkade” hamna på en trevlig uteservering med VM-fotboll på en TV-skärm var ju ingen nackdel heller…

 

Nästa dag tog vi oss till Cinque Terre, ett område 5 med kustnära byar som ligger i nordvästra delen av Italien (i Ligurien, i”böjen”, mellan Genua och Pisa). Cinque Terre har varit på Unescos världsarvslista sedan 1997. Antalet parkeringsplatser vid byarna är väldigt få men vi hade tur som lyckades få en plats vid byn Manarolas utkant men det är sannolikt enklare och bekvämare att ta tåget från Pisa eller La Spezia.

 

Manarola i Cinque Terre

Manarola bjöd på veckans vackraste vyer, kan verkligen rekommendera att ta en tripp hit om man vill tina upp själen. Man kan även bada från klipporna i naturhamnen och äta gott på någon av de små restaurangerna/serveringarna.

 

De 5 byarna ligger nära varandra och det finns vandringsleder mellan byarna men då skall man nog välja att åka hit på våren när temperaturen är lägre. Dock så finns det lokaltåg mellan byarna som vi nyttjade för en 1-minutsresa till Riomaggiori (det tar 14 minuter från nordligaste byn, till den sydligaste). Även Riomaggiori bjöd på vackra vyer men efter att ha låtit benen bearbeta höjdskillnaderna i de de bägge byarna i den 32-gradiga värmen så nöjde vi oss för dagen. Vill man ha en strand så skall man dock ta sig till Monterossa.

 

Utflykt till staden Lucca

Efter ännu en strand/pool-dag gjorde vi vår sista utflykt till staden Lucca som är känt för sina historiska minnesmärken. Den gamla delen är omgiven av vallar/murar från 1500- och 1600-talen och det vimlar gamla byggnader, kyrkor från 700-talet, trånga mysiga gränder m.m. Då det var veckans varmaste dag så blev vi dock ganska snart nöjda med rundvandringen och lunchen på en uteservering i skuggan blev desto längre & skönare.

 

Sammanfattningsvis så var det en intensiv men varierande resa och det finns definitivt mycket kvar att utforska. T.ex. Siena, Toscanas landsbygd, San Gimignano, Volterra, de tre byarna i Cinque Terre som vi inte hann med nu, mer italiensk mat & ett (par) glas vin i skuggan….

 

Resenär: Paul Greby med familj

Totala kostnader resa (exkl. shopping): ca 7 000 per person

Höjdpunkter: Florens, Cinque Terre med Manarola som absolut höjdpunkt.

Researrangör: Ryanair. Bokade allt övrigt själv.

Antal dagar: 7 dagar

Tips/fällor att undvika: Glöm inte att ha kontanter med er om ni reser med bil på betalvägar. Överväg att ta tåg till Florens som tar er ända in i stadskärnan. Om ni inte har nerver av stål eller är likgiltig för att få skador på din bil så undvik att köra bil i den mest centrala delen av Florens.

Betyg resa: 4