Skottland – Ett drömmål

Skottland har varit ett drömresmål för oss i några år. Och äntligen kom vi iväg! Vi bokade en resa via Ölvemarks Holiday.

De beskriver inledningsvis denna resa…
– Vidsträckta hedar, sjöodjur och whisky

Vy från Urquhart mot Loch Ness

”Följ med oss på en oförglömlig resa till vackra Skottland där säckpipor, kiltar och den bästa whiskyn finns. Hälsa på sjöodjuret Nessie och se den vackra utsikten över Loch Ness. De vidsträckta hedarna breder ut sig mil efter mil framför oss och vi insuper den dramatiska naturen. Ge dig ut på ett äventyr och upplev allt det vilda Skottland har att erbjuda!”

 

Vi fick med några goda vänner när vi bokade vår resa, och tillsammans med dem blev detta en fantastik resa. Vi fick uppleva så mycket, både se så vackert landskap, byggnader, träffa trevliga människor, äta god mat och inte minst få njuta av god dryck.
Vi åkte genom Danmark, vidare till Tyskland och passerar Belgien på vår färd mot Frankrike. I franska Calais stiger vi ombord på färjan till Dover.

 

Vita kusten i Dover

Efter en dryg timmes båtfärd närmar vi oss den brittiska kusten och de berömda vita kritklipporna i Dover. Vi fortsätter mot London genom det vackra grevskapet Kent och väl framme checkar vi in på centralt belägna St Giles Hotel vid Oxford Street.

 

Vi kör genom Englands böljande landskap och förbi stora städer som Birmingham och Liverpool. Landskapsbilden blir efterhand allt mer kuperad. Efter att ha passerat Glasgow, når vi Pitlochry och välbelägna Fisher’s Hotel. Ett mysigt hotell i Skottland med väldigt god mat!

 

Många slott och slottsruiner i Skottland.

Vi var med på flera utflykter, bla Edinburgh. Så här beskriver Ölvemarks utflykten:

”Från sin klippa, synlig från när och fjärran, hälsar oss Edinburgh Castle välkomna till Skottlands huvudstad. Denna gröna och öppna stad bjuder på ett otal sevärdheter, på vackra byggnader från flera århundraden och lummiga parker. Edinburgh inbjuder dessutom till promenader och shopping, varför inte på välbesökta Princes Street”.

 

Edinburgh

Skottland är ett mycket vackert och speciellt land.  Huvudstaden Edinburgh är en Europas största finansiella centrum och här finns en hel del roliga och intressanta punkter att ta del av. Edinburgh, var världens första stad som hade en egen brandstation. Det går inte att undgå att Edinburgh är en gammal stad. Inte ens området New Town är särskilt nytt, utan är till stor del från 1700-talet. Men allra äldst är borgen Edinburgh Castle som har stått på sin klippa i dryga tusen år. Det var också härifrån som husen en gång började sprida sig nerför kullarna. Men medan Edinburghs byggnader är vackert gamla är interiören ofta sprillans ny. På shoppingstråket Princes Street har internationella varuhus och nyskapande designaffärer tagit över. Flera hundra år gamla pubar stimmar fortfarande bakom de tjocka husväggarna och är fortfarande lika omtyckta, men så finns också en mängd nydesignade ställen och hippa krogar. Tittar man in ser man att skottarna gärna dricker vin och att ölen lika gärna är utbytt mot drinkar. Den här kluvenheten mellan gammalt och nytt är väldigt charmig och ger staden en varm och speciell atmosfär.

 

By i Skottland

Skottlands officiella landsdjur är enhörningen! Japp, du läste rätt – enhörningen!  Den allra första påstådda observationen av Loch Ness-odjuret inträffade år 565 e.Kr., när ett ”vattenodjur” attackerade en av St. Columbas anhängare i sjön.  Drottning Victoria sägs ha rökt cigaretter under sina besök i de skotska högländerna för att hålla borta knotten.  Europas äldsta träd finns stående i Skottland – och är över hela 3 000 år gammalt (!). Enligt legenden lekte Pontius Pilate i trädet som barn.  Man kanske inte alltför ofta hör om alla de olika uppfinningar och idéer som har sitt ursprung från landet – förutom TV:n, telefonen och penicillinet. Men visste du att regnrocken faktiskt kommer från Skottland?  En av Skottlands mest kända exportprodukter, whisky, uppfanns egentligen faktiskt i Kina. Det destillerades först av munkar på Irland i början av 1500-talet, det vill säga cirka 100 år före Skottland.  Det bor ungefär lika många skottar i Nordamerika som det bor i hela Skottland (cirka 5,2 miljoner).

 

Pub i Pitlochry

Skottland dricker man visserligen helst whisky, men skotskt öl är även det med rätta berömt. Vi var givetvis med med på en pubtur, som bjöd på äkta skotskt gemyt. Cheers, eller som man säger i Skottland – Sláinte!

 

Många kommer till Skottland för att gå på whiskydestillerier. Och vare sig man är en inbiten whiskyentusiast eller bara allmänt intresserad av det skotska whiskyhantverket är det såklart ett måste på resan att besöka åtminstone ett destilleri. Det finns ca 100 st att välja bland; stora, små, avlägsna ödestillerier, moderna whisky”fabriker” eller gamla destillerier där man fortfarande gör som man gjort i flera hundra år. Under vårt besök på Edradour, Skottlands minsta privatägda destilleri, får vi både en rundtur i fabriken och möjlighet att provsmaka den färdiga produkten.

 

Vi besöker även Blair Castle med anor från 1200-talet, ett av Skottlands mest välbevarade historiska slott. Det är säte för klanen Murray, välkänd i den skotska historien. Efter rundvandring i de praktfulla salarna får vi möjlighet att beundra omgivningarna runt det vackra vita slottet. Skottland är känt för sina klaner, men få utanför Skottland känner till dess historia eller betydelse.  Klanerna kom till genom att byar och små samhällen blev isolerade i dalgångarna mellan bergen i de skotska högländerna. Bergen var så pass svårforcerade att det var svårt för invånarna att ta sig ut ur dalarna. Befolkningen växte, men jorden var knapp. Det fanns bara gott om mat på sommaren, men det räckte inte när de svalt under resten av året. Besökare som reste i högländerna under 1500-talet berättar om ett småväxt folk, men härdiga. När de inte hade tillräckligt med mat växte de sig inte så långa som de skulle ha kunnat bli. På vårvintern var det som värst. I många fall hade de inget annat val än att ta sig över till en annan by och plundra den. Ibland tog de sig till och med ner till Lågländerna. Det är härifrån som myten om de vilda och hemska högländarna kommer.

 

Urquhart Castle och Loch Ness

Vi åkte även norrut mot Inverness, det skotska höglandets huvudstad. Vår föreställning om det karga och kuperade skotska landskapet förverkligas. Vägen kantas av ljungklädda hedar med betande får och romantiska borgar. Vi besöker även sägenomspunna Loch Ness och får kanske en skymt av det omtalade sjöodjuret Nessie från Urquhart Castle!

Urquhart Castle är ett slott vid Loch Ness i Skottland. Det byggdes i början av 1200-talet. 1296 erövrades slottet av Edvard I av England.

Myten om sjöodjuret ”Nellie” i Loch Ness fick ordentlig fart 1933 när det började skrivas om sjöodjuret i tidningarna.  Det var detta år som cirkusdirektören Bertram Millis Circus utlovade en belöning på 20 000 pund till den som kunde fånga in odjuret. Föreställningen om sjöodjur är spridd över hela världen och många sjöar runt om i världen anses ha sina sjöodjur, bland annat Storsjön i Sverige med Storsjöodjuret. Det finns andra motsvarigheter i både kinesiska och kanadensiska sjöar. Myter lockar turister och med turisterna kommer pengar.

 

Natur

Det skotska landskapet är mycket varierande till sin natur. Från det mystiska och dramatiska, karga och ändå romantiska scenerierna på höglandet där man med lätthet föreställer sig stridande klaner och hårt liv bland människor från förr. Hedarna kan bli otroligt vackra när ljungen blommar och gör så att dessa skiftar i rödlila. Här liksom runt om i hela landet ser man betande får som är en av Skottlands huvudnäringar.

Skottland är också en stor producent av olja med stora oljefyndigheter i Nordsjön vilket är en av anledningarna till att ungefär halva befolkningen vill lämna Storbritannien och bli en egen självständig nation.

Nationalsymbol

Alla som är intresserade av krigshistoria och militära förband känner till Brittiska Special Air Service (SAS) som upprättades under andra världskriget. Ungefär 80 % av alla soldater i detta elitförband är Skottar.

Hemresan åkte vi bla i Eurotunnel under Engelska kanalen, vilket var en intressant upplevelse. Vår buss körde ombord på ett tåg, och tåget tog oss vidare från England till Frankrike.
Vi hade en suverän chaufför, en duktig och trevlig reseledare, samt då ett fantastiskt resesällskap, så det blev ett så bra upplevelse och många goda skratt. Det var nya möten som var intressanta under resans gång. Vi var sammanlagt ca 36 resenärer med på denna tur.

Resenär/Resenärer: Marita Karlsson

Ungefärlig totalkostnad för resan (per person): 10 500 SEK

Resans höjdpunkter: Loch Ness, även se och höra hur stor skicklighet de har att hantera en säckpipa. Vackra landskap, byggnader, träffa trevliga människor, äta god mat och inte minst få njuta av god dryck.

Resans längd: 9 dagar

Bokningstips: Ölvemarks

Betyg för resan: 5 (rekommenderas varmt)