Sudret – Den sydligaste pärlan på Gotland

På Gotland finns allt som den kräsne besökaren kan önska sig. Här finns Visby med sin mer än tusenåriga historia, raukar och det karga landskapet på Fårö i norr, Ekstakusten med Karlsöarna i väst och det vackra Östergarnslandet i öster. Gotland är en liten ö, endast 17 mil från söder till norr, vilket gör det ganska lätt att se en stor del av ön under en semester. Jag skall fördjupa mig i den sydligaste delen av Gotland som kallas Sudret. Till Sudret hör allt som finns söder om Gotlands näst största ort Hemse. Från Hemse till Gotlands sydspets är det ca 5 mil.

En av Gotlands alla Raukar

Vår rundtur på Sudret börjar med att vi kör från Hemse mot Hablingbo och kanske besöker trädgårds- och designbutiken Verdus Veranda som hämtat inspiration från både franska och engelska trädgårdar. Tag därefter vänster in på väg 140 mot Burgsvik, stanna till vid den mysiga gårdsbutiken Margus, där man kan köpa både grönsaker och hantverk och fortsätt mot Fide och kanske göra ett stopp vid keramikverkstaden Fide Fajans, där keramikern Ingela Karlsson formger fantastiska keramikföremål. Vid Fide är Gotland som smalast, endast några kilometer brett. Fortsätt sedan mot Burgsvik. På vänster sida strax innan centrum ligger pensionatet Grå Gåsen där TV-programmet ”Så mycket bättre” spelas in och vid hamnen finns en fin badplats.

Avel av denna djurart är ett av öns kännetecken.

På vägen ner mot Gotlands sydspets passerar vi Vamlingbo. Där bor akvarellkonstnären Lars Jonsson och han ställer ut sina tavlor i Vamlingbo prästgård. Väl värt ett besök! Eller varför inte göra ett besök på museigården Bottarve från mitten av 1800-talet. På vägen mot sydspetsen, Hoburgen, kan man svänga av mot höger vid skylten ”Vacker väg mot Hoburgen” och uppleva ett fantastiskt strandlandskap där lammen (får heter lamm på gotländska och lamm heter lammungar) går fria. Framme vid Hoburgen kan man vandra ner mot Gotlands kanske mest kända rauk, den väldiga Hoburgsgubben. Ät sedan gärna lunch på Majstregården strax intill. Därefter vänder vi åter norrut på väg 142 och svänger höger strax före Vamlingbo mot det lilla samhället Hamra. På vägen kan man stanna vid någon av de två sandstränderna Austre (en av Gotlands bästa) eller Holmhällar. Landskapet runt Hamra är kargt med vindpinade små träd omgärdat av mängder av stengärdesgårdar i perfekt skick. I Hamra finns ”Hamra Krog och Krukmakeri” som drivs av Göran Ringbom och hans familj. Göran Ringbom är förutom duktig keramiker även sångare i gruppen ”Di Sma Undar Jårdi” som 1985 hade en stor hit med låten ”Snabbköpskassörskan”. På krogen kan man fika eller äta. Det är enkelt och rustikt men klart mysigt i sin franska stil. Ett annat fikatips i närheten av Sundre lite norr om Hoburgen är Körsbärsgården café och restaurang. Här kan man också uppleva en fantastisk konsthall och skulpturpark. Körsbärsgården drivs av Helga Jonsson som på vinterhalvåret är olivbonde på Sardinien. En knapp mil norrut finns samhället Öja med sin vackra kyrka från början av 1200-talet. Rundturen på Sudret kan med fördel avslutas med att man ännu en gång passerar Hablingbo och äter middag på verandan på Hablingbo Crêperie.

Jag hoppas att denna rundtur gav mersmak dels att besöka Gotland och dels att ta sig ut utanför Visby och uppleva den gotländska landsbygden med allt den har att erbjuda.

Resenär: Tomas Olsson