Vandra i Österrike

För andra gången i mitt liv men förhoppningsvis inte den sista åkte jag vecka 27 till Uttendorf i Österrike för att vandra i Alperna i en vecka. Resan är ordnad av två privatpersoner i samarbete med en svensk kvinna som bor med sin familj i Uttendorf där hon driver ett gasthaus som heter Stubacher Hof. Två veckor om året finns det möjlighet att åka på just dessa anordnade resor. En vecka på sommaren (bara kvinnor) och en vecka senare på hösten (alla). Det är en bussresa med helpension. Från Uttendorf utgår man varje dag i en vecka till olika vandringar. Så är just detta upplägg i stora drag men jag vill här berätta om resmålet i sig; vandringarna, landet, naturen, stämningen och hur jag har upplevt det hela. Så självklart kan man ta sig dit på olika sätt och både ensam eller på gruppresor. Det som är så fantastiskt med just denna typ av resa är gruppkänslan, att det bara är kvinnor och att jag inte behöver planera mina vandringar och kontrollera hur vädret ska bli eftersom all planering sköts av erfarna vandringsledare. Detta gör att jag i alla fall, fullständigt kopplar av och bara följer planeringarna en dag i taget över de olika vandringarna och bara just vandrar och ser till att dricka och äta med jämna mellanrum. Det finns också alternativ och olika svårighetsgrader beroende på hur mycket du orkar eller vågar. Men nu vill jag berätta vidare om det bästa med Österrike och att vandra.

Det som jag gillar bäst, vare sig jag besöker en stad eller någon annan plats är att gå till fots. Då upplever jag mest med alla sinnen. Doft, syn, känsel, hörsel och smak. Man hinner med allt. Det är också samtidigt med alla intryck en fantastisk meditation för själen och skönt att röra på sig. Det är enkelt och okomplicerat att vandra; bara du har förberett det viktigaste som ett par bekväma kängor, praktiska kläder, solskydd, en bekväm ryggsäck med matsäck och en regnjacka.

Vi bodde alltså i Uttendorf, en liten by som tillhör förbundslandet Salzburg. Cirka 2000 personer bor i byn. Uttendorf är väldigt trevligt och där finns det mesta du behöver. Tågrälsen går genom byn så det är inga problem att ta sig vidare till andra platser som t.ex. Zell am See eller Salzburg. I Uttendorf arrangeras varje sommar i början av juli en byfest med musik, öl där byborna klär sig i traditionella kläder. Varje morgon och eftermiddag hörs en klingande kobjällra då en hel besättning kor lunkar lugnt tillsammans med biltrafiken genom byn. Det är speciellt eftersom byn, som många andra byar i Österrike , är belägen mellan bergen och stall och ladugårdar ligger tillsammans med villorna i själva centrum. Betesmarkerna är också mycket branta och där går kor och får samt en del hästar. Djuren ser ut att må mycket bra. Husen, som passar fantastiskt in i de branta sluttningarna, är vackert prydda med blomstrande balkonglådor i alla färger, vedstaplar i olika fantasifulla formationer och en slags takprydnader med en vindflöjel och en tupp i smide. Det är vackert, rustikt och det är ordning och inget slarv.

Jag hajade också till och blev förvånad över att alla (ja, alla) i byn sa ”hallo” eller ”Gruss gott” när man möttes eller när de passerade. Trevligt, vill jag mena.

Det som jag tycker är så fantastiskt med att vandra i området är att inte du behöver ta dig långt för att hitta olika miljöer. Det är täta skogar med uppbyggda träramper och trappor att gå på. Det är glaciärer, snö, sjöar och vattenfall. Det är gröna alper som är täckta av hundratals olika arter av blommor och fjärilar. Varierande landskap alltså. Och du kan ta dig till toppar på strax under 3000 meters höjd. Du åker gondol eller olika typer av liftar för att ibland ta dig upp eller ner. Höjdrädd är jag, men här får jag möjligheten att jobba med den rädslan. Under första resan var det ganska jobbigt men andra gången gick det bättre.

En av dagarna var vi på Heinrich-Schweiger-Haus på 2802 meters höjd. Det var ett enormt område med kraftverksdammar och vägen ringlade sig upp. För att nå topparna transporterade vi oss med olika busslinjer och en stor ”bur” (med plats för flera hundra personer) som drogs av vajrar utefter marken.
Under hela vår vandring där uppe på höjderna såg vi så enormt mycket blommor och fjärilar. I månadsskiftet juni/juli är just den bästa tiden för att se så mycket vacker växtlighet som möjligt. Det är svårt att förstå att det kan vara så mycket blommor på så hög höjd. En annan dag vandrade vi i Kitzbuhel och om ni har sett den gamla filmen Sound of music så är det precis så det ser ut; gröna böljande kullar. Och ibland är de gröna alperna blandade med gråa bergiga alper och snötäckta alper. På en av våra vandringar såg vi Österrikes högsta berg Grossglockner 3798 m.ö.h.
En annan vandring var i Schuttberg, Saalbach till Hochsonnbergalm över gräsalper med blommor på 2000 m höjd. När du har vandrat i ungefär 5 timmar en dag så är det fantastiskt skönt att ta av sig barfota. Då finns det på flera ställen ordnade kneipp-bad för trötta fötter. Det är små bassänger med stenig botten och kallt vatten där du kan gå och sätta ner en fot åt gången. Svullna och onda fötter blir mycket lyckliga efter denna behandling. Om man vill kneippa helt naturligt så gör man det i en bäck någonstans där man vandrar. En sak som jag kan rekommendera för alla är att ha ett par stavar när man vandrar och då gärna hopfällbara. Det är väldigt bra att vandra med stavar.

Om man vill ha fler utmaningar och inte nöjer sig med att bara vandra så kan man som många gör prova mountain biking och bergsklättring. Det finns även mycket annat att göra om man en dag vill vila musklerna. Väl värt ett besök är Salzburg, Zell am See och Kaprun med sitt spabadhus. Man kan även besöka Hohen Werfen, där Alistair McLeans berömda roman Örnnästet filmades. Det är en medeltida fästning.

När jag är ute och reser försöker jag alltid leta upp musik, konst och litteratur. Under den är veckan fick jag ta del av riktigt glad musik med dragspel, gitarr och joddlande. En av mina favoritkonstnärer är Gustav Klimt. Det finns många prylar med hans motiv. Annars kretsar det mesta runt Mozart och särskilt då i Salzburg. Bostaden där han växte upp kan man besöka där. Sist men inte minst vill jag nämna något om mat och dryck. Jag har inte haft några kulinariska upplevelser men jag kan rekommendera olika soppor som vitlökssoppa och gulaschsoppa. Det finns många goda österrikiska viner som inte kostar skjortan. Något om jag lärde mig av en vinkännare från Tyskland var att de österrikiska vinerna så gott som alltid är ekologiskt odlade men de är inte märkta. Men i Österrike är det tydligen många unga och småskaliga vinodlare. Detta är inget som jag vet säkert. Väldigt goda ostar finns det också. Bakverken i Österrike är riktigt underbara och trevliga konditorier finns det gott om. Och sist men inte minst så finns det ju Mozartkulor.

Auf Wiedersehen underbara Österrike!

 

Resenär: Maria Jakobsson

Totala kostnader resa (exkl. shopping): Ca 8 000 per person

Höjdpunkter: Att åka till en plats av detta slag innebär ärligt talat bara höjdpunkter, svindlande höjder och ibland en utmaning för din eventuella höjdrädsla. Men framförallt en stark kontakt med naturen.

Researrangör: Stubacher Hof i Uttendorf

Antal dagar: 1 vecka

Tips: Salzburg är en vacker stad att titta runt i men där finns bara exklusiva butiker och allt är väldigt dyrt. Det kan vara bra att veta.

Betyg resa: 5