Weekend London

Jag har gjort många resor till London genom åren. I ungdomen handlade det oftast om att titta på fotboll, dricka alkohol och söka party någonstans i kvarteren runt Soho.

Åker man till London bör man vara beredd på att använda paraply oavsett årstid.

 

Mars månad 2018 innebar ett kärt återbesök i London. Nu som mogen man tillsammans med min sambo. En weekend i London kan bli ganska dyr i vanliga fall, men jag anser att vi kom undan ganska billigt. Vi reste inte som brukligt är på en torsdag eller fredag med hemresa på söndag. Vi sökte billigast möjliga resa via Ryanair. Vi hittade en resa som kostade 550 kr TR för 2 personer med avresa sen kväll tisdag och sen hemresa lördag kväll vilket innebar att vi fick 4 heldagar att upptäcka London. Genom att vi sparade pengar på flyg satsade vi mer på att hitta ett centralt boende i Chelsea med närhet till de flesta sevärdheter. Vi turistade ganska intensivt under dessa dagar och använde hela tiden Uber Pool som transportmedel. Det innebar att vi transporterades väldigt billigt där vi delade kostnader med andra resenärer. Också väldigt socialt då man hela tiden får tillfälle att prata med nya människor. Och tack vare att nya resenärer hela tiden ska plockas upp så åker man aldrig raka vägen dit du själv ska vilket i sin tur innebär att du får gratis sightseeing genom London och tillfälle att se saker som du annars missat. Denna stad är en metropol och världsstad som i

Soho är en stadsdel i London som alltid är full av liv. Här finns restauranger, barer och här är alltid mycket människor oavsett veckodag eller tid på dygnet.

likhet med exempelvis New York aldrig sover, har influenser och rymmer människor från hela världen samtidigt som den bevarar sin egen särartade karaktär. Det finns så otroligt mycket att se i London, så mycket kultur, arkitektur och historia. Precis som New York har sitt Broadway finns det alltid föreställningar och shower i världsklass i London, vi såg Les Miserables som var helt fantastisk. Många raljerar över den brittiska matkulturen, då har de inte varit i London. Under dagarna i London åt vi hela tiden enastående mat från alla världens hörn. Exempelvis åt vi lunch lördag eftermiddag på en food street market i Chelsea med helt underbara delikatesser till mycket humana priser.

Westminster Abbey, The Collegiate Church of St Peter, Westminster, är en gotisk kyrka i London, och är den traditionella krönings- och begravningskyrkan för brittiska kungligheter. Den byggdes om i normandisk stil kring åren 1045 till 1065 då Edvard Bekännaren brutit sitt löfte att bli pilgrim, och påven föreslog att han skulle bygga kyrkan åt benediktinermunkar som kompensation och botgöring. Mellan 1245 och 1517 fick den sin gotiska stil och har sedan dess ett kor med en interiörhöjd på 31 meter. Mellan åren 1546 och 1556 tjänade den också som katedral. Det är dock inte bara kungligheter som begravts här utan även till exempel William Chambers, Geoffrey Chaucer, Charles Darwin, Charles Dickens, Georg Friedrich Händel, Rudyard Kipling, Laurence Olivier, David Livingstone, George Gilbert Scott, Alfred Lord Tennyson, Thomas Telford, Aphra Behn och Isaac Newton, Stephen Hawking. Robert Baden-Powell erbjöds att bli begravd här, men avböjde detta, då han ville bli begravd i Kenya. Denna kyrka är ett arkitektoriskt mästerverk där själva byggnaden i sig är kanske det mest storslagna jag sett.

Resenär: Mats Rutgersson

Totala kostnader resa (exkl. shopping): Ca 13 000 kr för 2 personer.

Höjdpunkter: Vaktavlösningen vid Buckingham Palace, British Museum, Westminster Abbey, Brittiska Parlamentet, Soho (kvällstid), Les Miserables, Fotbollsmatch.

Researrangör: Ryanair 550 kr TR totalt 2 personer.

Antal dagar: 4 hotellnätter.

Tips: Åk på annan resdag och spara pengar. Använd Uber pool för resande inom London. Är du beredd att betala mer för flygresa rekommenderar jag flyg till Heathroow eftersom transporten fram och tillbaka Stansted är ganska jobbig.

Betyg resa: 4