Frukostsamtal ledde till Hamburgö

Ibland är det befriande med snabba spontana beslut, som vid frukosten 1 augusti 2019. Det gjorde att jag hamnade på Hamurgö för första gången i mitt liv.

Kyrkan Hamburgö

Vi satt ute och åt frukost med en temperatur på 18 grader där vi var överens om att det var perfekt väder för någon form av dagsutflykt till någon plats som inte låg allt för långt bort och som vi aldrig besökt tidigare. Valet föll på Hamburgö dit vi åkte utan någon som helst planering. Vi Googlade fram en karta över ön på väg dit och såg att det inte fanns så många vägar.

I Färjekö

Men vi hade inte kollat upp några avgångstider för färjan. Vi hade sådan enorm tur med färjan och fick vänta i en kvart för att komma ut till Hamburgö. På väg hem kom vi med som sista bil utan väntetid. Sträckan över sundet är nog inte mer än högst 50 meter varför det nog skulle kännas frustrerande och snopet om man fick vänta allt för länge.

Vänd Igen

Första stopp på Hamburgö blev en plats som tydligen heter ”Vänd Igen”. Kan inte komma på ett mer passande namn eftersom vi kom fram till en vändplan på den nordvästra delen av ön. Men här var ganska vackert och det fanns en allmän badplats ca 200 m från där vi parkerade bilen.

Sjöbodar

Därefter begav vi oss mot den norra delen av ön där vi kom fram till ett antal bryggor och röda vackra sjöbodar. Här var vi helt ensamma utan några andra besökare där vi båda upplevde platsen som mycket rofylld och behaglig. Vi tog ett antal foton för det privata fotoalbumet där en del bilder blev ganska roliga och bra.

Sjöbod eller sommarhus

På ön finns ganska många sommarhus. Jag gissar på att priset kan variera ganska mycket beroende på vilken del av ön huset ligger placerat. Det här är en mycket trivsam liten ö som är perfekt för den som vill ha sitt sommarhus på en plats utan en mängd turister. Vi såg inte många andra turister här och här fanns vare sig någon restaurang eller café. Några enstaka cyklister var dock med både på färja dit och några andre tillbaka mot Hamburgsund.

Landskapsvy Hamburgö

Ön är som vilken annan plats i Bohuslän utan att på något sätt sticka ut eller vara unik. Men istället för att bara sitta hemma kan detta vara ett bra alternativ för de som vill göra en dagsutflykt. Vi var ganska hungriga när vi lämnade färjan där överfylld restaurang i Hamburgsund inte såg allt för lockande ut. Istället bet vi ihop och körde hem till Stenungsunds Kommun där vi åt en sen lunch i form av Entrecote på Harrys. Den var hur god som helst vilket även kan förklaras av vår hunger. Gott var det hur som helst och vi var hemma innan det hunnit bli kväll.

Resenär: Mats Rutgersson

Totala kostnader resa (exklusive shopping: 460 SEK per person

Höjdpunkter: Nordvästra och västra delen av ön

Researrangör: Vi själva

Antal dagar: 1 dag

Tips/fällor att undvika: Ät innan eller efter besök. Där finns inga restauranger. Vi hade tur med färjan, men det kan vara läge att kolla upp tidtabell innan.

Betyg resa: 3