Gibraltar – apor och vyer

Äldsta sonen hade sett fram emot denna dag länge. Han längtade efter att gå över landningsbanan upp till linbanestationen och vidare upp till klippan. Det var inga köer alls för att komma upp vilket var väldigt skönt. Turen i linbanan är bara några minuter och utsikten på toppen vidunderlig. Vi stannade länge och fotograferade massor.

Utsikt toppen av Gibraltar

Sedan en lång promenad i naturreservatet tillsammans med alla apor. Beter man sig som man blir rekommenderad så fungerar man väl i harmoni med dem. Vi såg ett antal personer som inte gjorde det och det stressar och irriterar såklart aporna och då kan de bitas.

Gå förbi hängbron och skywalk! Grottan är också imponerande, känns dock väldigt kommersiell. Vi promenerade ner till byn och där nere behövde vi fylla på med dryck och mat, hittade en riktigt bra italiensk resturang, Papparazzi, som tillgodosedde våra behov.

Hur förklarar biologerna mysteriet med aporna på Gibraltar? En del menar att de här aporna en gång i tiden koloniserade andra områden i Europa men att de dog ut. Det var bara några av dem som överlevde, de som nu finns på Gibraltarklippan. Andra tror att arabiska eller brittiska kolonisatörer införde dem till Gibraltar. Och legenden säger att aporna tog sig över det trånga sundet mellan Europa och Afrika genom en underjordisk tunnel som inte finns mer. Hur det än förhåller sig, så är de nu de enda aporna i Europa som lever fritt.

Barnen tillsammans med Berberaporna i Gibraltar.

Berberaporna lever bland pinjeträden högt uppe på klippan. Det finns bara ett hundratal apor där, men de har blivit ”uddens mest kända invånare”, enligt International Primate Protection League.

Eftersom sju miljoner turister besöker Gibraltar varje år, har de busiga aporna stora möjligheter att skaffa sig mat. Även om de gärna äter de växter de hittar i naturen, har de blivit skickliga på att tigga – och ibland stjäla – mat från turister. Myndigheterna hjälper också aporna genom att lägga ut frukt och grönsaker åt dem.

Detta var en utflykt som passade alla i vår familj!

Gibraltar är ett brittiskt territorium beläget på södra delen av den Iberiska halvön, vid Gibraltar sund. Gibraltar har en yta på 6,8 km² och en nordlig gräns med Andalusien i Spanien. Gibraltarklippan är ett viktigt landmärke i regionen. Vid dess fot ligger det tätbefolkade stadsområdet med nästan 30 000 lokala invånare och utländska medborgare. År 2009 bröts detta upp i 23 907 infödda, 3 129 britter och 2 395 övriga för en sammanlagd befolkning på 29 431. På folkräkningskvällen fanns det 31 623 personer närvarande i Gibraltar. En engelsk-holländsk styrka erövrade Gibraltar från Spanien 1704 under spanska tronföljdskriget. Territoriet överläts därefter till Storbritannien ”för all framtid” enligt freden i Utrecht 1713 men FN anser området vara ett icke-självstyrande område. Det var en viktig bas för Royal Navy; idag är dess ekonomi baserad till stor del på turism, finansiella tjänster och sjöfart. Gibraltars suveränitet är en viktig punkt i de brittisk-spanska relationerna då Spanien hävdar anspråk på territoriet. Invånarna avvisade förslaget till spansk suveränitet i en folkomröstning 1967 och igen 2002. Enligt 2006 års konstitution styr Gibraltar sina egna angelägenheter, även om vissa befogenheter, som försvar och yttre förbindelser, fortfarande är den brittiska regeringens ansvar.

 

 

Resenär/Resenärer: Charlotta Pelagalli med familj och vänner

Ungefärlig totalkostnad för resan (per person): 1 500 SEK

Resans höjdpunkter: Klippan, aporna, utsikten

Resans längd: 1 dag

Värt att tänka på / fällor som bör undvikas: Se upp för ljugande taxichafförer som hävdar att linbanan är stängd

Betyg för resan: 5 (rekommenderas varmt)