Liverpool – Inte bara Anfield Road

Allt sedan tipsextras dagar på 70-talet har en resa till Liverpool och Anfield Road varit på min lista. Men staden är så mycket mer än fotboll. Liverpool är till invånarantal ungefär som Göteborg och ligger vid floden Merseys mynning i nordvästra England. Staden var Europas kulturhuvudstad 2008 och då skedde mycket upprustning i staden. Det är mängder av intressanta museer att besöka som Tate modern och givetvis Beatlesmuseet. För staden definieras av två saker i min värld. Där finns ett av världens bästa fotbollslag och där bildades världens bästa band; The Beatles.

Legendarisk Club

Stadens blev en faktor när Elisabet den första var drottning. Bland annat gav hon flera skeppsägare rätt till piratverksamhet. Handeln med slavar och annan handel med Amerika gjorde Liverpool till en viktig stad. När emigrationen till Amerika tog fart var Liverpool en av de hamnar som skeppade iväg flest människor. I mitten av 1800-talet var England den dominerande världsmakten och hälften av dess utrikeshandel gick via Liverpool.

Det är en stad där uppgång och fall ochåteruppbyggnad/modernisering möts. Efter ett typiskt engelskt överfallsregn så blev mina vita sneakers kolsvarta i ordets rätta bemärkelse.
Beatles är överallt och ett besök till några av de klassiska ställena är nödvändigt som Cavern club. Där spelar band som både låter och ser ut som originalet.

Anfield Road. YNWA

Matchen till Anfield var precis så bra som jag fantiserat om i 40 år. Sången You´ll never walk alone precis innan avspark är gåshud, gråt i halsen och ren eufori.

Liverpool är också en stad med ett enormt uteliv. Helgen vi var där så festade invånarna och alla tillresta, dag och natt. Att det också var årliga galopphelgen på Aintree gjorde att det var hattparad och uppklädda människor överallt. Staden är en kosmopolitisk stad och utbudet av matställen stort. Vi åt turkisk mat, mexikansk mat och avslutade helgen med en utsökt Sunday roast på en pub.

Albert Dock

Förutom ovanstående missa inte
World museum Liverpool
Albert Dock
Liverpool Cathedral
Alla uteställen både med och utan musik
Vi flög från Kastrup till Manchester. Därifrån tog vi tåget till Liverpool som ligger fem mil från flygplatsen.

 

Resenär: Ronny Svensson

Ungefärlig totalkostnad för resan (per person): 4 500 SEK

Resans höjdpunkter: Anfield, Cavern club, museerna, utelivet.

Resans längd: 4 dagar

Värt att tänka på / fällor som bör undvikas: Det kan vissa helger både vara svårt och dyrt att boka boende.

Betyg för resan: 5 (rekommenderas varmt)