Varför inte en resa till Filippinerna?

Har ni tröttnat på Thailand kan jag rekommendera Filippinerna. Vänliga människor, vackra stränder, varmt i vattnet, god mat, billigt och det tar inte alltför lång tid att resa dit. Fast i dessa tider får ni förmodligen vänta en stund innan ni kan påbörja en sådan drömresa. Fakta om landet kan ni själva googla fram så det beskriver jag inte här.

Solnedgång Filipinerna

Avseende vädret så har Filippinerna fyra olika klimatzoner så titta på dom först när ni bestämmer er vart och när ni planerar er resa.

 

4 olika klimatzoner

Det finns en utmärkt ”privat” facebookgrupp ”Res & Upplev Filippinerna” där man kan få allehanda tips om landet och hur man reser dit och var man kan bo bra.  Det är många svenskar som bor i landet och driver resorter som skriver i gruppen, och tyvärr försöker dom ofta locka med att just deras ö och resort är det bästa man kan få. Men man får ta det med en nypa salt och nyttja deras andra kunskaper om annat. Det finns så ofantligt många vackra och bra ställen att bo på och smaken är som ”xx” så det är inte alltid lätt att bilda sig en uppfattning av att läsa olika former av guider. Här nedan ger jag mina synpunkter av de ställen vi besökt under fem olika resor till landet.

 

Kite surfing

Den mest turistiska ön är utan tvekan Boracay. Ön ligger ca 1 timme med flyg söderut från Manilla. Man landar i Caticlan på ön bredvid och tar en kort båtresa över till Boracay. Vi var där 2010 och mycket har förstås hänt sedan dess, bland annat var dom tvungen att stänga ön från turister en säsong för naturen klarade inte av anstormningen. De senaste rapporterna jag sett är dock att det numera fungerar bra. Vill man ha liv och rörelse med en fyra km lång och bred sandstrand med mängder av restauranter längs och på stranden är Boracay ett utmärkt alternativ. White Beach har flera år blivit utsedd till en av världens vackraste strand. Den vita sanden gör också att man inte bränner sig när man går i sanden.  Detta gäller för övrigt på de flesta öarna i Filippinerna.

Strand Boracay

 

Lillebror till Boracay är Alona Beach på ön Panglao. Ett resealternativ är att man landar i Cebu och tar snabbfärja (två timmar) till Tagbilaran på Bohol och reser vidare de ca tre mil till Alona Beach. Ett annat är att numera finns det även en nyöppnad internationell flygplats på Panglao endast 15 minuter från stranden. Alona Beach blev vår favorit och vi har varit där flera gånger.  Byn är mycket mindre än Boracay men har gått om restauranter och resorter på och vid stranden.

Alona beach

 

Det finns flera utflykter som man kan göra från Alona Beach, t ex till Chocolate Hill på Bohol med de berömda ”chokladkullarna”. Vidare snorklingstur ut till Balicasag Island. Vill man simma bland valar går det en tur ner till Oslob. För tio år sedan fanns det ett fint rev endast 200 meter från stranden men de flesta korallerna var döda sist vi var där. Stranden är också perfekt för små barn. Det finns också flera fina stränder en kort resa med tuktuk från Alona Beach. Vill man ha både lite liv och rörelse, lite utflykter och samtidigt kunna hitta några rätt så folktomma stränder i närheten av Alona Beach är detta ett utmärkt förslag.

Chokladkullarna

 

Från Cebu airport kan man resa med taxi ca 3 timmar längst norrut på ön Cebu och strax före norra spetsen ta till vänster och ta färjan över till Bantayan Island. Vi upplevde Bantayan som en lugn ö, även om vi bodde på stranden utanför ”turistbyn” Santa Fe. Det var inte mycket folk på stranden och uppe i byn var det en stillsam gågata med restauranter. Man kan hyra scooter och åka runt men vi tycker inte det var så mycket att se. Vill man ha en jättestrand för sig själv och bara njuta är detta ett perfekt ställe.

Bantayan Island

 

Fortsätter man lite mer norrut till spetsen på Cebu kan man ta en kort färja över till Malapascua Island. Ön är framförallt ett eldorado för dyksporten. Det finns flera dykcentra och det går många dykturer ut till de närliggande korallreven. Då gäller det dykning i första hand och inte snorkling. Ön är liten och man går lätt runt den på en liten promenad. Även om man inte dyker är den väl värd ett besök några dagar.

 

Malapascua Island

Lite söder om Alona Beach och Panglao ligger ön Siquijor. Förutom att bada och njuta av sol, god mat och en annan utflykt med scooter finns det inte så mycket att göra. Ganska behagligt med andra ord. Vi tog en bankabåt från Alona Beach, men det är väl egentligen inte att rekommendera med tanke på den långa öppna sträckan till havs. Det går färjor från Tagbilaran, Dumaguete och Cebu.

 

Vi tog en båtutflykt från Siquijor till Apo Island och snorklade med sköldpaddor vilket var häftigt. Apo Island är värt ett besök som utflyktsmål men inte att stanna någon dag enligt mig. Då får man allt njuta av att vara eremit. Som ni kan läsa höll vi oss mest runt Cebu, förutom Boracay. Ett annat populärt resmål är Palawan längst västerut, men där har vi inte varit. Där är El Nido den stora turistfällan. Naturen är helt annorlunda på Palawan än runt Cebu vilket man kan se på foton från guider.

Turistbroschyr

 

När man reser i Filippinerna får man räkna med långa resetider. En förflyttning mellan två ställen tar i princip alltid en hel dag även om fågelvägen är kort. Försök inte hinna med för många olika ställen på en resa utan stanna minst 5 dagar per ort och strand. På de större ställena kan man förstås stanna längre om man så vill. Prisläget när vi var där var billigt, billigare än Thailand. Tyvärr har kronans värde försämrats även mot peson så ett värde på ett till sju när vi var där har förändrats till ett till fem samtidigt som priserna har gått upp. Man kan dock fortfarande bo och äta billigt, men även dyrt och lyxigt om man så vill.

Strand Malapascu

 

Som jag inledde texten med är filippinarna ett mycket vänligt och välkomnande folk. Vi kände oss alltid trygga och vi blev aldrig lurade ekonomisk. Vi var ju i och för sig på ”landsbygden” och i Manilla kan det förstås vara annorlunda. De terroristproblem som vi läst om handlar i första hand om den södra ön Mindanao.

 

 

Lycka till!

Sebastian Arby