Norge – Hardangervidda

Min semesterresa till Norge sommaren 2018 börjar med att på tisdagskväll, gå på en linjebuss från Torp i Uddevalla. Bussen från tar oss på drygt två och en halv timma till Oslo. Där har vi lite väntetid, så vi hinner sitta ner och ta en bit mat. En stor sallad, en texmex kryddad hamburgare och två 0,6 l öl landar på 660 nok, det är inte billigt i Oslo. Tjugo i elva på kvällen bordar vi nattåget mot Bergen, intar våran sovkupé och sen tar det inte lång tid innan tåget har vaggat oss till sömns. Vaknar dock ganska tidigt på morgonen av att det är fortfarande väldigt varmt i kupén, men det ger mig tid att spana ut över det vackra landskapet vi passerar på väg ner från Hardangervidda mot havsnivån igen. Runt 07,30 är vi framme i Arna, alldeles innan Bergen, vi går av och blir upphämtade av min systers man som tar oss till Törviksbyggd, som ligger utmed Hardangerfjorden ca 10 min från Norheimsund.

Fjällvandring

Efter att ha suttit och bara beundrat utsikten över Hardangerfjorden och fjällen på andra sidan, hur ljuset ändrar sig hela tiden och formar om bergens utseende, så blev det efter lunch en tur in till Norheimsund för lite shopping, en tur längs strandpromenaden och en glassfika. När man går strandpromenaden och tittar utöver fjorden och bergen på andra sidan ser man en bit av glaciären Folgefonna, där man kan åka skidor på sommaren. Annan sevärdhet är Steindalsforsen, där man går in under fallet.

Torsdag, blir en biltur in längs Hardangerfjorden in till Eidfjord, där vi stoppar för lunch på Vik Pensionat. Till Eidfjord brukar det komma in stora kryssningsskepp, men just den här dagen var det tomt på fjorden. Vi fortsätter resan upp mot Hardangervidda och då passerar vi bland annat Måbøtunneln där det skedde en svår bussolycka 1988. Vidare passerar vi Vøringfossen , ett fantastiskt vattenfall som jag återkommer till. Efter ytterligare någon km är vi framme vid vårat mål, Maurset i Sysendalen, där min syster och svåger byggt sig en hytta på fjällsidan. Det blir en kväll med mycket utsikt att ta till sig.

Vøringfossen

Följande dag blir det en tur upp till fjället. Vi går väl inte mer än 2,5 – 3 km, men med höjdskillnad på ca 100 m från där vi startade och en stekande sol, 26 – 27 grader C, så blev det en ganska tuff tur ändå när man är otränad som jag. Väl uppe tillbringade vi ett par timmar vid en liten fjällsjö och fiskade. Det blev några fjällöringar, eller örret som dom kallar dom där. Turen ner för fjället tillbaka till hyttan igen var betydligt lättare.

Till på lördagen hade vi kvällen innan fått ytterligare sällskap av en annan syster och svåger som nu följde med oss på en biltur ner till Vøringfossen, ett vattenfall som räknas till en av Norges större sevärdheter enligt min norska svåger. Det har ett lodrätt fall på 145 meter och en total fallhöjd från topp till botten på 182 meter. Det är en del av Bjorneioälven som är reglerad genom en stor vattenkraftsdamm högre upp. Men koncessionsvilkoren säger att dom under sommaren måste släppa ett visst antal kubikmeter så att det alltid är vatten i älven och forsen under turistsäsongen. Nu har dom, sedan förra gången jag var här, byggt ut en riktig stor utsiktsplats vid Fossli Hotell som ligger på bergskanten ovanför fallet.

Vyer

På söndag middag påbörjas resan hemåt med en timmes biltur över Hardangervidda, otroligt vacker fjällplatå, ner till Geilo, där lunch intages. Pizza och en stor cola gick på lite drygt 200 nok. Sedan går vi ombord på tåget mot Oslo. Det är en vacker resa ner genom Hallingdalen. Tåget ska anlöpa Oslo central 19.05, våran buss tillbaka till Sverige avgår 15 minuter senare, så vi är lite spända för att tåget ska vara i tid. Allting ser ut att gå bra tills det är ca 500 meter kvar till perrongen, då får tåget en stoppsignal och står still i 5-6 minuter, vilket medför att trots en heroisk språngmarsch så har bussen hunnit gå med någon minuts marginal. Nästa buss går om ca 2 timmar så det blev tid till en öl utanför Östbanehallen, som är den gamla stationen när man åkte till Sverige, numera ombyggd till en restauranggalleria. Så 21.15 sitter vi i alla fall på bussen för färd tillbaka till Torp i Uddevalla, dit vi anländer vi midnatt, och så var den semesterresan över.

Nyfångad fisk

Resenär/Resenärer: Anders Hernvall med syster

Ungefärlig totalkostnad för resan (per person): 3 500 per person. Hade gratis boende och transport av släkt på plats.

Resans höjdpunkter: Vøringfossen, fjällvandring

Resans längd: 5 dagar

Värt att tänka på / fällor som bör undvikas: Äta ute är dyrt i Norge. Har man möjlighet att laga egen mat kan man komma ner i kostnad.

Betyg för resan: 5 (rekommenderas varmt)