En vinterresa genom Norrbottens län

Denna resa startade i Kiruna, med stopp i Gällivare, Luleå, Boden och Piteå innan hemfärd från Luleå. Den mörkaste årstiden närmar sig sitt slut och ljuset börjar snabbt återvända i denna region. Att köra på vintervägarna här uppe i början av februari är en utmaning för den som inte är van. Snö och kyla består vilket gör det till ett paradis för alla som älskar att färdas genom riktiga vinterlandskap.

Träkyrkan Kiruna

Kiruna är en exotisk plats för många och här hör man nuförtiden människor som talar många olika språk, vilket inte är så konstigt. Exempelvis lockade ishotellet i Jukkasjärvi förra året gäster med 80 olika nationaliteter. När jag pratar med Kirunabor om turismen beskriver de ett fenomen. Lokalbefolkningen har länge trott att turisterna lockas av samma saker som de själva såsom fiske, skidåkning, skoterfärder i ödsliga miljöer. Medan turisterna som kommit långväga och betalt mycket för sin resa förväntar sig ett färdigt koncept där isbjörnar, vargar, björnar, samer, renar finns på tunnelbaneavstånd från hotellet. Många är inte ens klädda för att kunna vistas i arktisk kyla. Jag är medveten om att Kirunaborna ser mig som en sörlänning som de kanske vill driva med en smula, men det finns nog ändå lite sanningshalt i deras beskrivning av turismen.

Orört vinterlandskap

Emellertid finns det en hel del kunniga turister som drar till riksgränsen för friåkning på skidor eller till Abisko nationalpark som anses ha världens bästa förutsättningar för att se norrsken. De omgivande bergen förhindrar att det bildas moln och störande artificiella ljuskällor, är få. Inte undra på att Lonely Planet utsett Abisko till det bästa stället i världen för att skåda ljuset 2015. I närheten av jordens poler kan man ibland skåda ett grönt, blått eller rött sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar. Norrsken, eller Aurora Borealis, bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning. Att få se ett riktigt norrsken är något speciellt som man inte glömmer i första taget, det är så olikt allt annat man kan se på himlen. Släck lamporna och se ut i rymden – att uppleva norrskenet är som ett möte mellan rymden och jorden. Aurora Sky Station ligger på toppen av fjället Nuolja, 900 m.ö.h – här finns inget ljus eller ljud som stör upplevelsen. Lonely Planet har med anledning av Ljusets År 2015, listat de tio bästa platserna i världen att uppleva ljuset från och utsett Aurora Sky Station i Abisko till värdens bästa plats att uppleva norrsken.

Område som ska rivas

Kiruna håller på att flyttas, bit för bit. Både byggnader och andra värden försvinner längs vägen. Och när ­arbetarstaden rekonstrueras är det för framtiden man bygger: en attraktiv miljö för den moderna människan. För 13 år sedan beslutade Kiruna att göra något som fick en hel värld att reagera. De måste flytta staden. 6.000 personer berörs och 3.000 bostäder kommer att avvecklas och byggas upp på nytt. Men nyss har man upptäckt att det finns mindre järnmalm i Kirunas berggrund än vad man tidigare trott. Upptäckten sätter press på gruvkoncernen LKAB. 

Banvallen Gällivare

Gällivare är hem till två gruvor: koppargruvan Aitik och järnmalmsgruvan LKAB. Dagbrottet i Aitik öppnade 1968 och är i dag en av Europas största koppargruvor, som förutom koppar också tar fram silver och guld. Här finns några av världens största maskiner i arbete, som bergstruckar som väger 570 ton lastade där bara hjulet är 4 meter i diameter. LKAB påbörjade gruvbrytningen i Malmberget redan i slutet av 1800-talet och är i dag världens näst största järnmalmsgruva under jord. Här finns ett milsvitt vägnät ner till huvudnivån 1250 meter under jord. I LKAB finns några av världens mest högteknologiska maskiner, många utvecklade av LKAB själva. Gällivare är liksom Kiruna också mitt uppe i stora flyttprojekt. Även här flyttas stora delar av staden för anpassad malmbrytning.

Gällivare stationshus

Gällivare järnvägsstation är en järnvägsstation i Gällivare i Norrbotten. Den ligger längs Malmbanan och är inlandsbanans norra slutstation. Den trafikeras av fjärrtåg mellan Narvik i Norge och Luleå, alternativt Stockholm, då tågsättet delas upp i Boden på vissa rutter. Järnvägsstationen byggdes åren 1893-1894 och i Malmberget rullade det första tåget in 1887. Och i Koskullskulle byggdes 1897 ett timrat och tjärat stationshus i nordisk nationalromantik i utanför Gällivare. Persontrafiken på banan mot Vitåfors lades ned på 50-talet och stationshuset förlorade då sin egentliga betydelse. Det dröjde dock till 1985 innan SJ fattade beslut om rivning, men Malmbanans vänner lyckades i sista stund rädda det. Stationshuset monterades ner stock för stock, lastades på järnvägsvagnar och kördes till Karlsvik, där det återuppfördes 1987.

Kyrkan i Gällivare

Den arktiska småstaden Gällivare 100 kilometer norr om polcirkeln är en pärla värd att utforska både en och tio gånger. Här finns ett stort urval av boenden, restauranger och aktiviteter för alla smaker, från landsbygd, till centrum, till fjäll. Laponia är ett världsarv för både natur och kultur. Här kan du uppleva de marker som samerna har levt och verkat i under årtusenden. I området finns spår av människor så långt tillbaka som 7000 år. Naturen är slående vacker, tystnaden är bedövande och stillheten mäktig. Skidåkning och vintersport är en självklarhet här, men för att även locka turister sommartid ökar även utbudet av aktiviteter sommartid. Vad sägs om Dundret Extreme Running, det ultimata kraftprovet för alla löpningsintresserade med distans från 2 – 22 km och en stigning på 700 höjdmeter. Eller Midnattssolsloppet på 8 km, Terrängstafett genom Soutujärvibygden, Rallarmarschen mellan Gällivare och Porjus eller den första upplagan av Laponia Triathlon 67N, ett fulldistans triathlon under midnattssol. Utmana dig själv i sommar!

Bonusupplevelse

När man åker bil här uppe handlar det om långa avstånd i sträng kyla. Därför finns det en mängd saker att tänka på. Exempelvis ha med sig extrakläder om något skulle hända. Att aldrig ge sig ut på vägar som inte är huvudvägar eller sådana man inte känner till. Det senare misstaget gjorde jag på denna resa trots att jag varit mycket här uppe och känner till förutsättningar. Bilens GPS ”lurade” mig till Nattavaara när jag körde från Gällivare mot Luleå. Det blev en vintrig resa på dåligt plogade vägar under 27 skumpiga mil. Men jag fick se en hel del vacker natur under denna färd.

Polcirkeln

Om du har kört vilse på vintervägar och kommer till en igensnöad vägskylt där det står Polcirkeln borde du bli orolig. Men denna skylt gjorde mig lugn, jag var på rätt väg söderut. Jag kan aldrig sluta fascineras av detta budskap eftersom det är väldigt få länder som har land ovan polcirkel. För några år sedan såg jag en flock renar runt en sådan här skylt i enastående vackert vinterväder, men då hade jag givetvis inte med mig kamera.

Luleå by night

Jag har besökt Luleå nästan årligen i snart 25 år. Som sällanbesökare kan man tydligare se hur saker förändras med tid. Utvecklingen och expansionen av Luleå har gått mycket snabbt under de senaste åren. Etableringen av Facebook medförde ett stort lyft vilket gett hela staden ett självförtroende att satsa på framtiden. Exempelvis Luleå tekniska universitet som är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Antalet utbildningsplatser växer stadigt inom en mängd nya områden såsom exempelvis spelutveckling. Forskningen på Universitetet drar även nytta av klimatet och bedriver forskning om snö och om hur man kan få fram bättre vinterdäck, robotar som utför service på isiga flyplan etc etc. Forskningen bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,6 miljarder kronor per år och har idag 1 600 anställda och 15 000 studenter. Baksidan av expansionen i regionen är att det finns ett stort behov av bostäder i Norrbotten är. Den nya bostadsanalysen visar att läget är oförändrat – hälften av kommunerna uppger att man har underskott på bostäder i kommunen. Det handlar om Arjeplog, Boden, Gällivare, Kalix, Kiruna, Luleå och Piteå.

Gammelstad Kyrkstad

Det finns mycket att upptäcka som turist i Luleå såsom UNESCOS världsarv Gammelstad Kyrkstad från 1600-talet som utvecklade orten till en kyrkstad när kyrkstugor byggdes för att kunna erbjuda logi till de långväga sockenborna som annars skulle ha svårt att ta sig till gudstjänsten och hem igen på en och samma dag. I centrum står en vacker medeltida stenkyrka från 1400-talet, omgiven av 405 unika stugor och 552 kammare. Luleå skärgård är också sevärd där man vintertid plogar vägar på isen vilket gör det möjligt att nå skärgårdsöarna med bil. Missa inte skärgårdspärlan Jopikgården på Hindersön som är ett populärt utflyktsmål.

Travbanan Boden

Tror de flesta i min generation enbart förknippar Boden med trav och V75 och Boden Regemente. Men Boden växer så att det knakar där exempelvis Boden Business Park blivit lite av Norrbottens nya mötesplats med en unik, kreativ och levande miljö för företag och människor som vill utvecklas. Här finns utbildningar, företagshotell, mötesplatser, restaurang och hotell under ett och samma tak, i ett geografiskt tillgängligt läge. Här byggs framtidens innovationsarena där datacenter, blockchain, AI och spelutveckling möter film, musik, miljöteknik och andra branscher. Det är mitt i detta som innovation, entreprenörskap och framtid skapas. I Boden finns närhet till stamnät för säker och störningsfri elöverföring och älvar som kan kyla ner stora serverhallar. Många utländska internetleverantörer riktar sina blickar mot Boden då kunniga och kräsna beställare vet vad som krävs för fungerande verksamhet.

Boden Regemente

Bodens turistnäring satsar på traditionella aktiviteter med skidåkning, isfiske och skoterfärder. Men det som turister rankar högst idag är Treehotel som erbjuder en unik boendeupplevelse med modernt designade trädrum mitt i en orörd natur. Här kan du lämna den tidsstyrda vardagen, njuta av stillheten och hämta ny kraft i en familjär och sofistikerad miljö. Idag finns sju trädrum monterade på levande träd, men utan att träden tar skada, samt två härliga bastur att koppla av i. Många kända personer har varit här pga av att de vill uppleva avskildhet och möjlighet att få vara sig själva för en stund. Exempelvis har Justin Bieber varit här. Kostnaden för att bo i ett trädhus är 18 000 kr natten.

Hembygdsgården Boden

Bodens Hembygdsförening. Föreningens ändamål är att inom Bodens Kommun slå vakt om bygdens kulturarv och därvid bidraga till att alla invånare ges hemkänsla i orten. Dessa mål vill man uppnå genom att medverka till vård och bevarande av natur, kultur och fornminnen, hävda betydelsen av traditioner och landskapsmiljö. Som ett led i detta arbete har man byggt upp denna by med gamla byggnader från andra platser i kommunen som annars riskerat att förfalla och försvinna för alltid.

Västra Hamnen Piteå

Förr var nog Piteå nog mest känt för sitt berömda havsbad och sitt pappersbruk, idag är det en stad under stor förändring. I Markbygden utanför Piteå håller världens största landbaserade vindkraftspark på att byggas. Totalt kan det bli 1 101 vindkraftverk, med en beräknad produktion på 10 TWh. De sista tillstånden blev klara i somras. Upp till 500 personer kommer att jobba under byggperioden, vilket innebär mycket för boenden och restauranger. Och med byggena kommer 130 kilometer ny väg och produktion av lokalt grus och betong. Det blir mycket jobb även för lokala entreprenörer.

Piteå kyrka

Mitt i Piteå stad står en av Norrbottens fina kulturskatter, nämligen Piteå kyrka, som är övre Norrlands äldsta träkyrka och anses ha ett stort kulturhistoriskt värde. Piteå kyrka från 1686 är belägen mitt i Piteå stad och är med sin gröna omgivning en lugn och fridfull plats. Piteå kyrka är en korskyrka som krönts med en takryttare. Den har genom åren reparerats, byggts om och ut men karaktären är dock välbevarad. Klockstapeln bakom kyrkan ansågs vid besiktningen år 1727 vara ”svag och oförsvarligt byggd” eftersom den inte klarade av påfrestningen av de tunga kyrkklockorna. Den byggdes därför ut och förstärktes år 1728. Kyrkklockor användes förr inte enbart för att kalla till gudstjänst utan även vid de så ofta förekommande bränderna. I Piteå kyrka ryms totalt 270 personer.

En unik turistupplevelse i Piteå är att följa med isbrytaren Arctic Explorer på isbad. Fartyget plöjer genom isen under en färd på ca 30 minuter varefter det vänder tillbaka mot fastlandet. Kvar lämnas en stor isvak efter fartyget som sedan stannar och en landgång fälls ut och landar på isen med en smäll. Passagerarna samlas kring den och snart får de en och en gå ”iland” för att vandra omkring på den tjocka isen. Var och en av dem som ska bada är fastbunden vid en guide med hjälp av någonting som mest liknar ett hundkoppel. Inte min grej, men förmodligen en fantastisk upplevelse för många.

Som turist i Norrbotten finns mycket att se och upptäcka som är unikt med regionen. Någon gång i framtiden skulle jag vilja fira jul i Jokkmokk, men det kanske får bli i nästa liv.

 

Resenär: Mats Rutgersson

Totala kostnader resa (exkl. shopping): 13 555 kr per person

Höjdpunkter: Färden mellan Nattavarra och Gunnarsbyn var dramatisk men otroligt vacker.

Researrangör: Bokningar via Svenska Logi och Resia Affärsresor.

Antal dagar: 4 dagar

Tips/fällor att undvika: Boka bil med 4-hjulsdrift i god tid. Var hela tiden uppmärksam på renar längs färden. Jag brukar för det mesta lyssna på lokalradion som hela tiden uppdateras med renvarning för aktuella platser.

Betyg resa: 4