Bilsemester England sommaren 2015 – ett möte med många trevliga människor

 

2015 åkte vi på bilsemester i södra England där området kring Cornwall var lite av huvudmålet för resan. Bilen lastades med 2 vuxna, 1 barn, hund och packning.  Därefter sträckkörde vi till Calais i Frankrike för att ta färjan över till Dover. Att semestra med hund innebär en del krångel. Vi bokade boende i förväg med ett bolag som heter Scotland Tours som planerade resrutt och som också såg till att vi fick boende på olika Bed & Breakfast där det var tillåtet att ha med hund. Vår resa gick längs den engelska sydkusten mot Cornwall sedan upp till Bath – Marlborough – Canterbury.

St Ives är en vallfärdsort för konstnärer som kommer för det klara ljuset och den fantastiska utsikten. När gruvindustrin rämnade i slutet på 1800- talet drabbades Cornwall av massarbetslöshet och många flyttade därifrån. Fisket har också tvingats tillbaka och i dag är det främst turistnäringen som håller hjulen snurrande.
Stonehenge är ett bronsåldersbyggnadsverk i sydvästra England. Det består av en cirkelformad megalitisk stensättning, omgiven av en ringgrav och direkt utanför denna en cirkelformad jordvall. Det ligger nära Amesbury i Wiltshire, ungefär 12 km nordväst om Salisbury. Stensättningen byggdes troligen mellan 2500 f.Kr. och 2000 f.Kr.. Vallen och graven är från ungefär 3100 f.Kr. (yngre stenåldern). Namnet Stonehenge kommer från det fornengelska ordet Stanhengist som betyder ’de hängande stenarna’. Själva monumentet ägs och förvaltas av English Heritage medan de lägre liggande markerna runt omkring ägs av National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty. Stonehenge, Avebury och dess omgivningar upptogs 1986 på Unescos världsarvslista.

Att åka bil genom England tar tid eftersom vägarna oftast är ganska små och smala, jag avråder därför husbilssemester här. Här finns heller ingen allemansrätt eller offentliga rastplatser med toaletter. Men denna brist kompenseras av att människorna är så otroligt öppna, trevliga och gästvänliga. En bilsemester i England ger både barn och vuxna möjlighet att träna på engelska språket eftersom nästan alla du möter är nyfikna och vill prata. Trots att England är omgärdat av vatten så är det inte speciellt badvänligt eftersom havsvattnet är så otroligt kallt. Men vi fick verkligen uppleva tidvatten där vi barfota kunde vandra längs stränderna på ett svalt men stenhårt underlag.

Några av de platser vi besökte och som jag varmt kan rekommendera är St. Ives i Cornwall och den forna romarstaden Bath. Däremot var Stonehenge lite av en besvikelse. Visst är alla dessa stenformationer imponerande, men 10-tusentals turister med bilar och bussar skapar köer och stort trafikkaos på vägar som är anpassade för traktorer.

Bath är de gamla romarnas stad i England.

Resenär: Mats Rutgersson

Totala kostnader resa (exkl. shopping): Ca 25 000 för 2 vuxna och ett barn.

Höjdpunkter: St. Ives i Cornwall och Bath.

Researrangör: Scotland Tours som planerade resrutt och försåg oss med vouchrar för i förväg betalt och bokat boende

Antal dagar: 10

Tips: Ta inte med hund eftersom England har väldigt hårda veterinärrestriktioner

Betyg resa: 4