Strömstad – min sommarstad

Över Strömstad vilar lite av ett romantiskt skimmer under sommarmånaderna. Det finns många fina platser att besöka både i Strömstad men även utanför. I själva stan är ett måste att besöka Kaffedoppet, ett gediget och gammalt kafé. Där finns det många goda bakverk, norskt bröd som loaf och kneipp med en underbart god skorpa.

Mitt paradis

Därefter är nästa besök på Torskholmen där de har fantastiska fiskaffärer med allt vad havet har att erbjuda och lite till. Till middag kan den med fördel intas på exempelvis Laholmen, Skagerack eller någon av de otaliga restaurangerna i hamnen.

När och om man tänker ta in på hotell finns det även här ett flertal att välja mellan varav ett har ett välkänt Spa. Dessutom finns det flera campingplatser som både har plats för husbilar, husvagnar och det finns även mindre stugor att hyra. Vill man ta ett dopp i havet kan det med fördel göras vid Capri.

Strömstad, som är Sveriges västligaste stad, ligger vid Skagerack med riksgränsen till Norge 20 kilometer norrut och österut. E6 går strax utanför Strömstad. De första kända invandrarna till Bohuslän kom någon gång mellan år 5500 och 4000 före vår tideräkning och bosatte sig vid Lihult intill sjön Lången i den östra delen av Strömstads kommun. Lihultskulturen är känd för sina stenyxor av grönsten som tillverkades med en typisk form. Lihultarna importerade grönsten, vilken förädlades för export i regionen. Strömstad har fornlämningar och kulturmiljöer från äldre stenåldern och framåt. Här finns megalitgravar, domarringar, rösen och hällristningar. En av de förnämsta kulturmiljöerna i landet är området vid Blomsholm med sin magnifika skeppsättning, domarring, högar och gravfält.

I nutid invaderas Strömstad varje år av norrmän som köper ”billig” sprit i staden. När man byggde det stora köpcentret Nordby utanför staden fick handlarna inne i Strömstad igenom sitt villkor om att där inte skulle finnas systembolag. Därför måste köpsugna norrmän åka in i staden för att handla sin alkohol.

 

Resenär: Ann-Charlotte Nyrén, Michael Nyrén, Jeanette Carlsson och Ola Carlsson

Totala kostnader resa (exkl. shopping): 1 000 SEK

Höjdpunkter: Kaffedoppet, Torskholmen, Laholmen, Capri, Lökholmen

Antal dagar: 1 dag

Betyg resa: 5 (rekommenderas varmt)