På MC genom Norge.

Vi åkte mc med tält, följde sydkusten till Stavanger och vidare upp över Hardangervidda, Sogn, Jotunheimen och sedan söder över. Vi följde flera av de nationella turistvägarna, gamla smala och slingriga men med underbara naturupplevelser. Resan tog 10 dagar, vi var 6 pers. varav 2 mindre barn, så vi tog god tid på oss.

Hardangervidda är ett fjällområde i södra Norge, öster om Hardangerfjorden. En stor del av Hardangervidda upptas av Hardangervidda nationalpark på 3 422 km². Området utgör den största högfjällsplatån i Europa och har flera större glaciärer.

Vøringsfossen del av Bjorneioälven i Eidfjord kommun, Hordaland. Har ett lodrätt fall på 145 meter och ett totalt fall på 182 meter. Vattenmängden i älven är reglerat på grund av en vattenkraftutbyggnad längre upp i älven.

Sogn i Norge är en region och ett gemensamt namn på kommunerna runt Sognefjorden: Aurland, Balestrand, Gulen, Hyllestad, Høyanger, Leikanger, Luster, Lærdal, Sogndal, Solund, Vik kommun och Årdal. Sogn bildar tillsammans med Sunnfjord och Nordfjord fylket Sogn og Fjordane. Historiskt utgjorde de tre landskapen Nordre Bergenhus amt.

Nationalparken Jotunheimen är ett i stort sett orört bergsområde i östra Norge, på en yta som täcker cirka 3 500 kvadratkilometer. Här finns två av Norges högsta berg: Galdhøpiggen (2 469 meter över havet) och Glittertind (2 464 meter över havet), och därtill otaliga vattenfall, älvar, sjöar, glaciärer och dalar. Hela 24 berg i Jotunheimen når över 2 000 meter – det är mer än något annat fjällområde i Nordeuropa. Så det finns ingen brist på spektakulära vandringsturer, vare sig du vill göra korta turer eller om du vill göra som norrmännen och vandra från hytte till hytte under flera dagar. Jotunheimens omgivningar är perfekta för både längd- och utförsåkare, cyklister och klättrare som vill ha orörd natur och frisk luft. Många kommer också hit för att prova forsränning, grottvandring, kanjonturer och ridning. Inte att undra på att det är en av Norges mest omhuldade nationalparker.

Stenasteig, ligger utefter Fv120 (om jag inte minns fel) mitt emellan de stora Hardanger o. Jotunheimen. En byggd avsats leder rakt ut och man har en vidunderlig utsikt åt alla håll.

 

 

Resenär: Helen Josefsson

Totala kostnader resa (exkl. shopping): 5 000 SEK person fördelat på 6 pers. varav 2 mindre barn.

Höjdpunkter: Hela Norge är en upplevelse.

Researrangör: Mycket har vi hittat på Visit Norway.

Tips: Besök Jotunheimen

Antal dagar: 10 dagar

Betyg resa: 5