I Sverige för första gången i mitt liv

The Moat in the center of Gothenburg

Jag besökte Göteborg i Sverige för första gången i mitt liv tillsammans med familjen sommaren 2018. Redan för 7 år sedan diskuterade jag denna resa med min svenske vän. Jag visste inte mycket om Sverige då, för mig var Sverige lika med IKEA. Det var inte ett land jag önskade att besöka eller hade hört talas om. Då 2011 hade jag aldrig varit i Europa förut. Efter sju långa år av övervägande bestämde jag mig slutligen för att 2018 är året då jag ska åka till Sverige med min familj.

 

 

Outdoor seating in Gothenburg.

Efter lång dialog med min vän om vilket hotell som vi lämpligen skulle bo på i Göteborg kunde jag fortfarande inte bestämma mig för vilket. Det slutade med att han generöst erbjöd sin bostad till oss under vistelsen i Göteborg. Det underlättade mitt beslut om att göra resan till Sverige. Vi gjorde inte mycket efterforskning på staden innan vi reste till Göteborg. Jag gjorde en snabb sökning på mina favoriter bland europeiska butiker och såg att inte en enda av dem fanns i Göteborg. För att vara ärlig blev jag lite besviken. Min man och jag älskar båda att shoppa medan vi är utanför USA, helst sådant som bara säljs i Europa.

 

 

Bohus fortress

Efter fyra flygplatser, avbeställda flygningar och några anslutningsflyg, kom vi till Göteborg från Spanien. Vädret var mycket varmare än vi trodde. Vi förväntade oss att det var i 18 C, men det var snarare 25 C. Min vän plockade oss upp på flygplatsen och tog oss till hans lägenhet. Platsen han bodde på liksom lägenheten var obefläckat ren och organiserad. Han gav oss tillgång till hela hans bostad under vårt fem dagar långa besök. Det var superfantastiskt! Sedan började våra små äventyr, den första dagen besökte vi Bohus Fästning. Det var en 20 minuters resa norr om Göteborg. Det påminde mig om slott från Miyazaki-animationerna. Det var kul att utforska marken och de närliggande vyerna från observationstornet. Barnen fascinerades av svärd och provade medeltida hjälmar och rustningar.

 

View of medieval town of Kungälv seen from Bohus fortress.

Sedan åkte vi 30 minuter västerut till Marstrand. Efter en mycket kort färjetur, kom vi till Carlstens Fästning. Både ön och fästningen var magnifik, det fanns dessutom många vackra hus på ön. Vi åt lunch på en restaurang nära hamnen där skaldjuren var helt enastående. Vi vågade oss sedan ut till ”stranden”. I Kalifornien är vi vana vid fina och mjuka sandstränder. Jag blev förvånad över att se den steniga stranden och det faktum att du praktiskt taget var tvungen att hoppa från klippan för att komma i vattnet. Min man och sönerna hoppade i tillsammans med våra svenska värdar! De beskrev vattnet som fräscht och uppfriskande. Det var ett vackert djupt blått hav. Jag blev förvånad över hur snabbt svenskarna byter om till baddräkter offentligt utan några omklädningsrum. Omvänt bytte de sedan ut sina baddräkter och tillbaka i sina kläder lika snabbt.

 

Marstrand with fortress from the Middle Ages and modern world-class sailing.

Vi tog även barnen till nöjesparken Liseberg en dag där de kunde njuta av åkattraktioner tillsammans med andra barn. Det här är en väl dimensionerad park med attraktioner för olika åldersgrupper. Väntan på åkattraktionerna var bara ca 15-20 minuter vilket är mycket trevligt jämfört med andra nöjesparker vi har besökt. Blommorna var vackra och imponerande, och landskapsarkitekturen var vackert utformad i parken. Jag tyckte också att det var väldigt smart att ge ut jättegodisstänger som priser för olika spel. Vinnarna såg sedan ut som vandrande reklampelare för olika godisvarumärkena (man såg även lyckliga vinnare vandra runt på staden senare). Vi gick till Liseberg på en veckodag för att slippa folkmassorna. Vi slutade dagen med att grilla utomhus tillsammans med svenska vänner i en park senare på kvällen. Maten var utsökt och barnen hade kul och trivdes med att leka utomhus i parken. Kvarteret vi bodde i var väldigt tyst. Jag fick höra de flesta svenskar hade åkte till sina hus vid havet, eller åkt på semester under sommartiden.

 

Bath at Styrsö

På den tredje dagen tog vi färjan till Styrsö och upplevde en underbar picknick vid vattnet. Min man och min äldre son hoppade i vattnet med mina svenska vänner för att simma medan min yngre son sprang runt bland klipporna och samlade snäckskal. Han skojade om att han arbetade med sina ninja-vapen. Efter att ha gått 25 minuter över ön tillbaka till färjan blev vi stoppade av ett äldre par på en golfbil. De frågade om jag saknade en jacka. Det visade sig att jag av misstag glömde den när vi lämnade stranden. Färjan skulle avgå inom mindre än 10 minuter, jag hade inte tid att springa tillbaka för att hämta jackan. Efter att ha sett min besvikelse, erbjöd det äldre paret sig att köra mig tillbaka för att få jackan. Jag fick tillbaka min jacka och hann tillbaka mindre än 1 minut innan färjan lämnade kaj tack vare deras hjälp.

 

Typical architecture Gothenburg.

Därefter tillbringade vi två dagar med shopping och att utforska centrala Göteborg. Jag älskar svenska mönster, koppar, lampor och möbler. De är smarta och effektiva. Jag önskar att jag köpa och sedan få med mig dessa saker till vårt eget hem. Vi besökte finska och svenska klädmärken och jag bara älskade designen. De är enkla men eleganta. Min man och jag utnyttjade dagarna till att grundligt besöka butikerna och utforska gatorna.

 

Resenär: Lina Chen med familj

Summa kostnadsresor (exklusive shopping): Flygbiljett $ 5000 för 4 personer. Mat / dryck: $ 1500. Transport: $ 400

Höjdpunkter: shopping, fästningar, skärgårdar, två såser med vid varje måltid, möte varma och hjälpsamma svenskar och simma i Nordsjön

Researrangör: Iberia

Antal dagar: 5 dagar

Råd / fällor att undvika: Hitta vän i Sverige som erbjuder sin bostad till er. Det kommer att spara dig massor av pengar. Om du tappar eller glömmer något på stranden eller på en buss, kommer svenskarna att jaga dig och skicka det tillbaka den till dig. Det hände flera gånger under vårt besök. Svenskarna verkar vara det mest hederliga folket på jorden

Betyg: 5