Kosteröarna – Solsäkrast på Västkusten

Till Kosteröarna kan man ta sig med både färja från Strömstad och med egen båt. Vi kom med egen båt och valde att lägga oss i hamnen på Nordkoster. Butiken och Restaurangen Strandkanten är väl värd ett besök, massor med fin trädgårdskonst och annat smått o gott. Prisvärd meny och trubadur är en bonus.

Bilden är tagen på Nord Långö, Hilmas Alaska.

Vi tog linfärjan över till Sydkoster och hyrde cyklar för att få en gnutta motion då båtlivet oftast ger ett ganska relaxat leverne. Cyklar hyr man för 100kr och uppåt. För den bekväme finns det Golfbilar att ta sig fram med på Sydkosters vältrampade vägar. Kyrkosund, Ekenäs och Brevik trampade vi lätt till. Mitt på ön ligger Ica och där fyllde vi på matförråden, för den som vill finns det flera gårdsbutiker att shoppa loss i. Även Naturum på Ekenäs är värt ett besök så man lär sig mer om hur djur och naturlivet på Koster fungerar.

Vi kom med båt

Förutom Nord och Sydkoster så tycker jag att ”Hilmas Alaska” med sin historia om Guldgräverskan som byggde sitt Golden Inn är ett härligt besöksmål med sina stenformationer och blomsterprakt. Även hit går det turbåtar men häftigast är att komma med egen båt och uppleva Alaskas magi på kvällen precis som då Hilma ordnade månskensdans på 1930-talet. Den pittoreska fiskehamnen på Ramsö i Kosterarkipelagen är en favorit – här har tiden stått stilla, samme man på 90 år tar emot hamnavgifter nu som för 50 år sedan!

Resenär/Resenärer: Eva Widdenhielm Henrik Andersson, Tobias och Martina Eklund

Ungefärlig totalkostnad för resan (per person): 500 SEK

Resans höjdpunkter: Alaska, Ramsö, Koster

Resans längd: 2-5 dagar

Vi hyrde cyklar på Sydkoster

Bokningstips: http://www.kostermarin.se/Prisinformation.php https://www.stromstad.se/download/18.6462cb621623df119773169b/1522233307907/hilmas-alaska.pdf

Värt att tänka på / fällor som bör undvikas: Vi kom med egen båt, boendekostnader tillkommer.

Betyg för resan: 5 (rekommenderas varmt)