Rallarvegen – Ett cykeläventyr i Norge mellan Haugastöl och Flåm

Vi hämtar ut våra hyrcyklar ca 9.30 och 9.50 ger vi oss av från Haugastöl 1000 möh vid riksväg 7, ca 30 min väster om Geilo och börjar trampa den lilla grusvägen västerut. Här i början är det lite kuperat men ändå lättrampat, cyklarna är designade för den här sträckan och perfekt växlade. Vi följer järnvägen, Bergenbanan, i en knapp mil sen går det moderna spåret på vår högra sida in i en tunnel, men på vår högra sida har vi fortfarande resterna av den äldre banvallen som slingrar sig fram genom dalgången längs sjöar och åar, och över gamla stenbroar. Det är många vackra vyer som visar sig fast vi har mulet väder. Efter 27 km och ca 2,5 timmar har vi åter den moderna Bergenbanan på vår högra sida när vi kommer fram till Finse som är den högst belägna stationen på Bergenbanan, 1222 möh. Vi stoppar på Finse Hotell för lunch.

 

De gamla stenbroarna

Efter en god måltid och lite vila är det upp på cyklarna igen. Vi trampar på utmed Finsevatnet och hinner även, om än på håll, spana in Hardangerglaciären som kommer ner för bergssidan på andra sidan sjön. Vi har från start haft en stigning på 222 meter och nu väntar ytterligare 121 meter innan vi når Rallarvegens högsta punkt 1343 möh, med utsikt över sjön Fagervatn. Efter ytterligare någon kilometer med lite upp och ner i terrängen så börjar det gå utför, och vi börjar ta oss an den lite mer spektakulära delen av Rallarvegen. Nu väntar ibland väldigt branta och kurviga utförskörningar där cyklarnas skivbromsar verkligen får bekänna färg, varvat med långa stycken, lite mindre branta, där man verkligen kan släppa på och rulla utför med god fart. Vi närmar oss nu efter en dag som innehållit ca 6 mil på cykeln, i början en stigning på nästan 350 höjdmeter och en avslutning med drygt 500 höjdmeter utför, Vattnahalsens Högfjällshotell i Myrdal där vi slår “läger” för natten. På hotellet som är beläget på 822 m ö h, i Myrdal, dit man tar sig antingen som vi med cykel längs Rallarvegen eller via tåg, blir vi vänligt välkomnade. Vi hinner med en “after bike” öl och en varm och välbehövlig dusch innan det är dags för middag, en fantastisk buffé med lokala råvaror som tema. Men sen blir det ganska kvickt i säng, för vi har ju en bit kvar nästa dag också.

 

Rallavegens högsta punkt

Nästa morgon, efter trevlig frukostbuffé äntrar vi våra cyklar igen för att ge oss av de knappa sista 2 milen ner till vårt mål som är Flåm. Efter ca 150 meter passerar toppstationen för en zipline som den vågade kunde prova, men jag väntar med det till ett annat tillfälle. Istället fortsätter vi den lilla grusstigen som tar oss till ännu en brant nerfart, det droppar ca 200 meter genom 21 stycken hårnålskurvor innan vi är ner på botten. Då befinner vi oss i övre änden av Flåmsdalen. Från här är det en ganska bekväm resa ner mot Flåm, några få knixar där det är lite uppför, en skock på ett hundratal getter, men annars bara utför den sista 1,5 milen ner till Flåm och havsnivån.
Flåm är ett litet samhälle långt in i Sognefjorden som lever mycket på turism. Där finns en djuphamn så att de stora kryssningsskeppen kan lägga till mitt i samhället. Nere i hamnen där vi lämnade in våra cyklar, finns det ett antal restauranger, kafféer och souvenirshoppar. Det lokala bryggeriet har även en pub där man kan prova en “sampler platta” med deras olika ölsorter.

 

Flåmsdalen

Efter en eftermiddag med lite förtäring både mat och dryck börjar vi åter färden till vår utgångspunkt. Det börja med en resa med tåget på Flåmsbanan, en av världens vackraste tågturer, upp igenom Flåmsdalen igen till Myrdals station. Där byter vi och kliver på tåget från Bergen mot Oslo, som efter ca en timme har tagit oss till baka till Haugastöl. Från stationen där blir det ca 1 km promenad innan vi är framme vid vår bil.
Sammanfattande tycker jag att det var en fantastisk tur med många naturupplevelser, som jag varmt kan rekommendera. I prisuppgiften nedan är inräknat, cykelhyra, hotellnatt enkelrum och tågbiljetter, mat tillkommer.

 

Resenär/Resenärer: Anders Hernvall med syster och svåger.

Ungefärlig totalkostnad för resan (per person): 2 600 kronor.

Resans höjdpunkter: Naturen, utförskörningarna, Flåmsbanan.

Resans längd: 3 dagar.

 Bokningstips: På hög säsong kan det vara bra att boka i god tid, speciellt övernattning.

Värt att tänka på / fällor som bör undvikas: Det är bra att ha en liten grundkondition, och boka cykelväska också, att ha det på ryggen var inte att rekommendera.

Betyg för resan: 5 (rekommenderas varmt)