Slottsskogen – En oas för många Göteborgare

I den vackra parken Slottsskogen i Göteborg har jag tillbringat åtskilliga timmar genom åren. Det är dessutom en plats jag gärna återvänder till fast jag inte längre bor i staden. Här har jag spelat brännboll, löptränat, varit på picknick och druckit rödvin, åkt inline, samlat tankar inför svåra beslut, matat getter, tagit underbara höstpromenader, ätit glass i solskenet. Att man ständigt återvänder är det bästa betyget en plats kan få.

Slottsskogen har varit göteborgarnas park sedan 1874 och är en av Göteborgs största, äldsta och mest populära parker. Här finns stora gräsytor för picknick och många promenadvägar för motion. Parken är en mötesplats året runt med lekplatser, olika aktivitetsytor och en av Sveriges äldsta djurparker – öppen året om och gratis att besöka.

Området där Slottsskogen ligger har en lång historia. Parkens namn kommer från att platsen från början var en del av ett betydligt större område som tillhörde det kungliga gamla Älvsborgs slott. Marken kallades på den tiden för Älvsborgs Kungsladugårds ägor och bestod av beteshagar, slåtterängar, skog, hjorthägn och fruktträdgårdar som var till för att försörja slottet. Markerna gick ända ut till Örgryte och inkluderade områden som Fässberg, Askim och Frölunda. År 1864 hade Göteborgs befolkningsmängd ökat markant, då Majorna blivit en del av staden. Landshövdingen Albert Ehrenswärd såg behovet av en grönskande park för stadens alla invånare – inte bara för medelklassen. I dåvarande stadsfullmäktige satt en man vid namn August Kobb, som tog sig an uppdraget (hans porträtt finns i berghällen nedanför Säldammsbacken).

 

Här finns många dammar

Med den nordiska naturen som utgångspunkt och inspiration från Skansen i Stockholm och engelska parker, bland annat Hyde Park i London, blev Slottsskogen år 1874 en riktig park med stora gräsmattor, slingrande gångstråk, djurpark, landskapsstugor och en dansbana. Redan från början blev Slottsskogen en populär park att besöka och en ny omnibusslinje startades mellan Brunnsparken och Slottsskogen. Spårvagnslinjen till Slottsskogen blev färdig 1882.

 

Djur möter natur

Det här är en perfekt plats för barnfamiljer med små barn. Du tar dig enkelt fram genom rena och asfalterade gångar med barnvagn. Allt är dessutom helt gratis. På Barnens zoo kan du träffa olika svenska lantraser och gå in i en hage för att klappa några utav dem. Strax intill ligger ponnyridningen där barnen kan rida på Gotlandsrussen. Om du tar med morötter eller gammalt bröd kan du få mata vissa av djuren vilket brukar uppskattas av de flesta barn. I parken finns Älg, Får, Rödkullako, Hängbukssvin, Skogsren, Svensk gul anka, Kaniner, Dovhjort, Gotlandsruss, Lantrashöns, Gäss, Jämtget och Kronhjort. I nedre delen av parken hittar du Knubbsälar och Humboldpingviner.

 

Vy från utsiktstornet

I Slottsskogen finns det många platser att leka på. Såväl i den vilda naturen och de vidsträckta gräsmattorna, som på någon av lekplatserna. Naturlekplatsen och barfotaslingan i Azaleadalen och lekplatsen Plikta är populära besöksmål för såväl stora som små barn.

 

I Slottsskogen finns också många små och stora byggnader som har haft olika funktioner genom tiderna. Några av byggnaderna finns här för att påminna och lära oss om hur det kunde se ut förr i tiden. En av dessa byggnader är Polisvakten som ligger vid ett av parkens huvudstråk, i brynet mellan Gräfsnäsgården och Smålandsstugan. Det lilla huset som byggdes i början av 1900-talet hade två arrester, som användes fram till slutet av 30-talet. De som hamnade här var oftast överförfriskade personer som fick sova ruset av sig i några timmar.

 

”Pelle säl” i säldammen

I Slottsskogen finns en restaurang och flera olika caféer där du kan slå dig ner och avnjuta något från menyn. Min personliga favorit är Villa Belparc där jag varit på bröllop en nyårsafton, men också ätit några söndagsluncher sommartid. Det finns även kiosker runtom i parken, där du kan köpa drycker och lättare tilltugg under årets varmare månader.

 

I slutet av maj och början av juni kan du passa på att njuta av azaleornas färgsprakande blomsterprakt i olika nyanser, i Azaleadalen i Slottsskogen. Azalean växer inte naturligt i Sverige, men sedan den blivit inplanterad i Slottsskogen har växten blivit ett kännetecken för parken genom den lummiga och romantiska Azaleadalen. Azaleor utgörs av flera växtarter som tillhör släktet rhododendron. Till skillnad från den vanliga rhododendronen fäller azalean sina blad. Den väldoftande guldazalean blommar på bar kvist.

Höstens färger

Slottsskogen är en park för besökare under alla årstider. Hösten är dock den tid när jag själv trivs allra bäst i parken. Vissa gånger när jag promenerat här har träden skiftat i nyanser mörkgrönt-ljusgrönt-gult-orange-ljusrött-rött-purpurrött. Luften i Göteborg är inte alltid den bästa. Men i Slottsskogen är luften alltid lite bättre än i de centrala delarna av staden eftersom parken ligger högt i förhållande till centrum. Här går det att andas frisk luft som sveper in från Nordsjön mellan kvarteren i Majorna innan det passerar Slottsskogen.

 

Gott om gräsytor för brännboll och picknick

Resenär/Resenärer: Mats Rutgersson

Ungefärlig totalkostnad för resan (per person): Gratis

Resans höjdpunkter: Naturen. Säldammen vill jag också oftast passera.

Resans längd: Några timmar

Värt att tänka på / fällor som bör undvikas: Det går kollektivtrafik från många olika platser. Om man kommer med bil är det oftast enklast och billigast att parkera mittemot Botaniska Trädgården. För den som har tid och ork går det att promenera från stadens centrum. Liksom alla större Stadsparker kan Slottsskogen vara en mycket farlig plats att vistas på kvälls-/nattetid.

Betyg för resan: 5 (rekommenderas varmt)