Jag upptäckte ön Ven i slutet av 90-talet och har återvänt dit vid några tillfällen. Detta är en unik ö där du tar färjan från Landskrona. Den här ön är perfekt för konferenser eller för rekreation. Du hyr enkelt cykel direkt när du kommer iland. Därefter finns cykelled där du kan cykla runt ön i ett behagligt tempo.
Ven är en svensk ö i Öresund, belägen cirka 4,5 kilometer från den skånska västkusten och 8,5 kilometer från närmsta punkt på Själland i Danmark. Ön sammanfaller med Sankt Ibbs socken och tillhör Landskrona kommun i Skåne. Den har en area av 7,5 km² och 359 permanenta invånare (2009). Ven är känd för den branta kusten Backafall. Den danske vetenskapsmannen Tycho Brahe byggde på 1500-talet sitt slott Uranienborg och sitt observatorium Stjerneborg ungefär mitt på ön. På Ven ligger även Sankt Ibbs kyrka. Ön är en enda platå som höjer sig upp till 39 meter över havet. Denna topp saknar namn men befinner sig inte långt från Vens sydligaste udde. Landskapet är bördigt tack vare jordmånen och det för nordiska förhållanden milda klimatet. Marken är moränlera och därför väl lämpad för jordbruk. Det är en av de nordligaste platserna i Europa där det går bra att odla durumvete (Triticum durum), som används för tillverkning av pasta.
De stora näringarna på ön är främst turism, fiske, sjöfart och jordbruk. Tidigare fanns flera tegelbruk. Huvudort på Ven är Tuna by som ligger nära öns mitt. Det finns även ett mejeri på ön. Råvaran (mjölken) erhålls av öns getter.
Ön tillhörde formellt Danmark även efter Freden i Roskilde år 1658, men den besattes samma år av svenska trupper. År 1660 blev Ven svenskt i och med Freden i Köpenhamn. Svenskarnas avgörande trumfkort var att Ven, som av tradition ansågs vara själländskt, 1654 hade bytt län från Kronborgs län till Helsingborgs län vilket ansågs bevisa att ön var skånsk och således skulle vara en svensk ö. Det planerades sedan att Sverige skulle befästa ön med 2 000 man tillsammans med artilleri, men planerna stannade vid ritbordet. Ön ockuperades under Skånska kriget 1676–1679 av Danmark och förblev danskt fram tills krigsslutet. Därefter har utvecklingen gått betydligt lugnare på ön trots att man alltid påverkats starkt av kris- och orostider som Napoleonkrigen och andra världskriget vilket ledde till perioder av stark militär närvaro på ön.
Resenär: Mats Rutgersson
Tips: Du kan besöka ön för en dagstur. Men du kan även boka boende och stanna några dagar.